14 °C Budapest
Mi a tanusítvány és mikor van rá szükség? Energetikai tanusítvány, SSL tanúsítvány, CE tanúsítvány

Mi a tanusítvány és mikor van rá szükség? Energetikai tanusítvány, SSL tanúsítvány, CE tanúsítvány

2022. július 3. 12:34

Életük és munkánk során számtalan alkalommal lehet szükségünk valamilyen tanúsítvány bemutatására, akár egy hétköznapi munkafolyamatról, akár hivatalos ügyintézésről legyen szó – azonban rengeteg féle tanusítvány kellhet, éppen ezért érdemes tudnunk, mi a tanusítvány jelentése, mikor milyen tanúsítvány kellhet!

Cikkünkben eláruljuk, mikor kell energetikai tanusítvány, mi az SSL tanúsítvány, mikor válhat szükségessé egy EFEB tanusítvány vagy egy CE tanusítvány. Járjunk utána, mit érdemes tudnunk a leggyakrabban előforduló tanúsítvány fajtákról, hogy ne érjen meglepetés, amikor tanúsítványra van szükség!

Mi az a tanusítvány?

Az első, egyben legfontosabb kérdésünk az, hogy mi a tanusítvány jelentése: a „tanúsítvány” egy hivatalos tényt vagy körülményt igazoló okmány/igazolás (sokszor hatósági tanúsítvány vagy közjegyzői tanúsítvány). A tanúsítvány helyesírása hivatalosan hosszú „ú”-val történik, azonban számos szövegkörnyezetben találkozhatunk a „tanusítvány” kifejezéssel is. Minősített tanúsítvány készülhet minősített elektronikus aláírással hitelesítve is, amelyek teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősülnek.

A tanúsítványok nem minden esetben örökérvényűek, bizonyos események kapcsán mindig új tanúsítvány szükséges – tipikus példa erre az energetikai tanúsítvány vagy a vagyonőri tanúsítvány meghosszabbítása 2022 évében, amennyiben ezek szükségesek. Sokan nem gondolnák, de a koronavírus elleni védőoltásról kapott igazolásunk is egy tanúsítvány. Nézzük a konkrét példákat, mikor szükséges a tanúsítvány, mikor, milyen tanúsítvány kellhet!

Energetikai tanusítvány

Mikor kell az energetikai tanusítvány? Az energetikai tanúsítvány az ingatlanok energetikai állapotát rögzíti, leggyakrabban ingatlanok adásvételi, bérleti szerződései mellé kell csatolni. Az energetikai tanúsítvány elárulja, hogy milyen az adott ingatlan energetikai besorolása: a legjobb az AA++, a legrosszabb a JJ. Az energetikai tanusítvány kiállítását többféle szervezettől is megrendelhetjük, általában az ingatlanügynökségeknek, hitelintézeteknek eleve van ajánlott együttműködő partnere, akik ezt a munkát elvégzik.

Az energetikai tanúsítvány kiállítását egy szakember végzi a helyszínen, aki az ingatlan műszaki adatait ellenőrzi (falak vastagsága, szigetelés, nyílászárók, fűtés típusa stb.), ezek alapján pedig besorolja az ingatlanunkat az adott, A-tól J-ig terjedő kategóriák egyikébe. Mondanunk sem kell, minél jobb az adott ház, lakás besorolása, annál többet ér az ingatlan a piacon is. Az energetikai tanúsítványon javíthatunk az ingatlan felújításával, tipikusan például nyílászárócserével, hűtő-fűtő klíma behelyezésével.

CE tanusítvány

A CE-jelölés olyan termékek esetében elvárás, melyeket az Európai Unió tagállamaiban értékesítenek. A CE tanúsítvány azt jelenti, hogy a forgalmazott terméket szakszerűen bevizsgálta a gyártó, és megfelel az uniós egészségügyi, kereskedelmi elvárásoknak. Olyan termékekre is érvényes a CE tanusítvány szükségessége, amelyeket az EU-n kívül gyártottak le, de az Unión belül akarják forgalmazni – emellett egyes terméktípusokra nem csak a CE tanusítvány, hanem más uniós követelések is vonatkozhatnak.

A CE minősítés megszerzése a gyártó saját felelőssége alapján történik, vagyis nincs egységes uniós vizsgálati szerv (de bizonyos termékeknél kérhetik független szervezetek értékelését), aki megadja a tanúsítványt – azonban bármilyen nem megfelelő terméket törvénytelen CE tanúsítvánnyal ellátni! Tehát: bármilyen árut szeretnénk gyártani vagy forgalmazni az Unió területén, minden esetben nézzünk utána, hogy ennek feltétele-e a CE tanusítvány vagy más vizsgálat, minősítés!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

SSL tanúsítvány

Gyakori kérdés, hogy mi az SSL tanusítvány, mi az az SSL kapcsolat, vagy hogy mi az SSL és mi a feladata (https www google hu gws rd ssl mi ez?). Az SSL tanúsítvány célja, hogy egy szerver és egy kliens között létrejöjjön egy titkosított, biztonságos csatorna, amelyen a titkosított információk veszélytelenül áthaladhatnak. Tipikusan olyan információkról van szó, mint a kliensek hitelkártyaadatai vagy a fiókbelépéshez szükséges jelszavak, amelyeknek mindenképpen meg kell gátolni a kiszivárgását.

A titkosított adatokat csak a célszerver képes lefordítani, vagy az SSL tanúsítvánnyal rendelkező szerver biztosíthatja klienseit, hogy nincsenek kitéve adatlopás veszélyeinek – egyébként az SSL tanusítvány nem csak biztonságosabbá teszi az oldalt, de a Google keresőmotorjában is előbbi helyekre rangsorolják azt. Az SSL tanúsítvány elhelyezése egy szerveroldalon kell, hogy történjen, kódolt adatokat tartalmaz, illetve tartalmazza a titkosításhoz szükséges digitális kulcsot, a digitális aláírás hitelesítését, illetve a privát kulccsal létrehozott digitális aláírást is. Az SSL tanúsítvány fajtái közé tartozik a domain hitelesítő SSL tanúsítvány, a szervezet hitelesítő SSL tanúsítvány és a kiterjesztett hitelesítő SSL tanúsítvány.

EFEB tanusítvány

Az EFEB (EFEB Felnőttoktatási Központ Korlátolt Felelősségű Társaság) egy Magyarországon közismert e-learning alapú felnőttképző központ, ahol különféle szakmai tanfolyamokon vehetünk részt, normál tantermi oktatás nélkül is. Az e-leraning nem egyenlő a távoktatással, annál jóval nagyobb fokú önállóságot várnak el az ügyfelektől, akik sokszor a rendelkezésükre álló tanár instrukciói alapján sajátítják el a tananyagot könyvek, jegyzetek, videók alapján. Az adott képzés végeztével jár egy EFEB tanúsítvány az ügyfélnek, ami nem azonos az OKJ végzettséggel, de hozzásegít a szakmaszerzéshez, általa könnyebben találhatunk állást is.

Az EFEB tanúsítvány azt igazolja, hogy a szervezet egyik tanfolyamán részt vettünk – ilyet bármilyen akkreditált intézmény kiállíthat, ezzel igazolhatjuk a sikeres vizsgánkat is. Az OKJ bizonyítvány azt igazolja, hogy egy államilag szabályozott rendszerben adtunk számot a tudásunkról, éppen ezért utóbbit több helyen fogadják el végzettségként, ugyanis itt a tudásunkat állami garancia szavatolja – azonban a két képesítés nem zárja ki egymást, EFEB tanusítvány szerzés után mehetünk OKJ vizsgára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem