35 °C Budapest
Young businessman in the city

Meddig érvényes a diákigazolvány 2022-ben? Ekkortól már nem járnak a diákkedvezmények

2022. június 15. 16:31

Hamarosan kezdődik a nyári szünet, de a végzősöknek meddig érvényes a diákigazolvány? Mutatjuk, meddig élnek a diákigazolvány kedvezmények, és mikortól kell teljes árat fizetni.

A nyári szünet kezdetével érdemes figyelni arra is, hogy meddig érvényes a diákigazolványunk, hiszen már csak a hónap végéig lehet kedvezményes BKV-bérletet vásárolni azokkal a diákigazolványokkal, amelyek a veszélyhelyzet idején jártak le.

A 2021/2022-es tanév második féléves matricával ellátott felsőoktatási diákigazolványok a normál szabályok szerint, október 31-éig érvényesek. Azokat a közoktatási diákigazolványokat, amelyeken a 2021/2022-es tanév matricája van, 2022. október 31-éig fogadják el.

Matrica nélkül is érvényes a diákigazolvány?

Matrica nélkül is érvényes azoknak a diákigazolványa, akik 2003. augusztus 31. után születtek. Június 30. után a 2005. szeptember 1-je előtt születettek már csak az aktuális tanévre vagy félévre szóló matricával ellátott diákigazolvánnyal vásárolhatnak olcsóbb jegyet vagy bérletet.

Meddig érvényes a diákigazolvány?

Nem csak a megvásárláskor kell érvényesnek lennie a diákigazolványnak, hanem a használat alatt végig.
Sokaknak eszébe juthatott, hogy ha a lejárt, de a pandémiás veszélyhelyzet miatt meghosszabbított diákigazolványuk utolsó érvényességi napján – június 30-án – vesznek egy havi diákbérletet, akkor még júliusban is olcsóbban utazhatnak. Bár ez elsőre jó ötletnek tűnik, a Volánbusz a HVG kérdésére megerősítette, hogy – legalábbis az általuk üzemeltetett helyi és távolsági buszokon – ez így nem működik.

A diákigazolványnak ugyanis nem csak a megvásárláskor kell érvényesnek lennie, hanem végig, ameddig használjuk. Így, ha júliusban valamikor találkozunk egy ellenőrrel, hiába mondjuk neki, hogy június utolsó napján még érvényes diákigazolvánnyal vettünk harmincnapos bérletet, meg fog büntetni, mert már lejárt a kedvezményre jogosító okmányunk.

A társaság egyúttal azt is megerősítette, hogy – bár egyes állomásokon ettől eltérő információt is lehetett hallani – egyébként valóban június 30-ig lehet kedvezményes bérletet, illetve – távolsági buszokon és a MÁV-on – jegyet venni az érintett diákigazolványokkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Május végével ugyanis véget ért a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt veszélyhelyzet, amit bár háborús veszélyhelyzet követ, az nem jár a lejárt okmányok meghosszabbításával. Ennek vélhetően az lehet az oka, hogy az olyan járványügyi intézkedéseket, mint az otthon maradás, illetve a minél kevesebb személyes ügyintézés, segítette, ha nem kell kormányablakba járni az új igazolványokért.

Innentől kezdve tehát már csak a ténylegesen érvényes diákigazolványok lesznek használhatók, melyek most a közoktatásban a 2021/22-es, a felsőoktatásban pedig ennek a második féléves matricával ellátott változata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?