Változnak az érettségi követelményei: ezekből a tárgyakból ki lehet majd váltani az írásbelit

Változnak az érettségi követelményei: ezekből a tárgyakból ki lehet majd váltani az írásbelit

2021. december 28. 09:29

Változik az érettségik vizsgakövetelménye - mondta Kásler Miklós. Mint a miniszter beszámolt róla, szinte minden tantárgynál lesznek változások: lesz, ahol projektekkel is ki lehet váltani az írásbelit.

Változnak az érettségi vizsgakövetelmények – mondta a Magyar Nemzetnek Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere szerint a 2023/24-es tanévtől életbe lépő módosítás „a megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, csökkenti az elvárt ismereteket, és jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást”.

A természettudományos tantárgyak (földrajz, kémia, biológia, fizika) esetében saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunka is készíthető, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni. Ilyet kell bemutatni az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra vizsgán is.

Az informatika vizsgatárgyat felváltja a digitális kultúra, ez „magában foglalja az internetes etikettet, az online zaklatás és adatvédelem témakörét is”. Új vizsgakövetelmények lesznek a vizuális kultúra tárgy esetében is – digitális eszközhasználat, technikai kép, videó –, a középszintű vizsgán pedig nem lesz írásbeli vizsga, helyette portfóliót kell összeállítani a vizsgázóknak.

A magyar nyelv és irodalom vizsgában az lesz az újdonság, hogy a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is lesznek, a történelem vizsgánál pedig a tantervhez igazodva növekszik a magyar történelem aránya, illletve korszakonként egyesítik a magyar és az egyetemes történelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?