-1 °C Budapest
Változnak az érettségi követelményei: ezekből a tárgyakból ki lehet majd váltani az írásbelit

Változnak az érettségi követelményei: ezekből a tárgyakból ki lehet majd váltani az írásbelit

2021. december 28. 09:29

Változik az érettségik vizsgakövetelménye - mondta Kásler Miklós. Mint a miniszter beszámolt róla, szinte minden tantárgynál lesznek változások: lesz, ahol projektekkel is ki lehet váltani az írásbelit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Változnak az érettségi vizsgakövetelmények – mondta a Magyar Nemzetnek Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere szerint a 2023/24-es tanévtől életbe lépő módosítás „a megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, csökkenti az elvárt ismereteket, és jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást”.

A természettudományos tantárgyak (földrajz, kémia, biológia, fizika) esetében saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunka is készíthető, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni. Ilyet kell bemutatni az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra vizsgán is.

Az informatika vizsgatárgyat felváltja a digitális kultúra, ez „magában foglalja az internetes etikettet, az online zaklatás és adatvédelem témakörét is”. Új vizsgakövetelmények lesznek a vizuális kultúra tárgy esetében is – digitális eszközhasználat, technikai kép, videó –, a középszintű vizsgán pedig nem lesz írásbeli vizsga, helyette portfóliót kell összeállítani a vizsgázóknak.

A magyar nyelv és irodalom vizsgában az lesz az újdonság, hogy a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is lesznek, a történelem vizsgánál pedig a tantervhez igazodva növekszik a magyar történelem aránya, illletve korszakonként egyesítik a magyar és az egyetemes történelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?