22 °C Budapest
Változnak az érettségi követelményei: ezekből a tárgyakból ki lehet majd váltani az írásbelit

Változnak az érettségi követelményei: ezekből a tárgyakból ki lehet majd váltani az írásbelit

2021. december 28. 09:29

Változik az érettségik vizsgakövetelménye - mondta Kásler Miklós. Mint a miniszter beszámolt róla, szinte minden tantárgynál lesznek változások: lesz, ahol projektekkel is ki lehet váltani az írásbelit.

Változnak az érettségi vizsgakövetelmények – mondta a Magyar Nemzetnek Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere szerint a 2023/24-es tanévtől életbe lépő módosítás „a megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, csökkenti az elvárt ismereteket, és jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást”.

A természettudományos tantárgyak (földrajz, kémia, biológia, fizika) esetében saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunka is készíthető, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni. Ilyet kell bemutatni az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra vizsgán is.

Az informatika vizsgatárgyat felváltja a digitális kultúra, ez „magában foglalja az internetes etikettet, az online zaklatás és adatvédelem témakörét is”. Új vizsgakövetelmények lesznek a vizuális kultúra tárgy esetében is – digitális eszközhasználat, technikai kép, videó –, a középszintű vizsgán pedig nem lesz írásbeli vizsga, helyette portfóliót kell összeállítani a vizsgázóknak.

A magyar nyelv és irodalom vizsgában az lesz az újdonság, hogy a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is lesznek, a történelem vizsgánál pedig a tantervhez igazodva növekszik a magyar történelem aránya, illletve korszakonként egyesítik a magyar és az egyetemes történelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem