18 °C Budapest
Évek óta várat magára az emelés: rendkívül kevés pénzt keresnek a magyar tanárok

Évek óta várat magára az emelés: rendkívül kevés pénzt keresnek a magyar tanárok

2021. szeptember 1. 10:01

Már most sem ideális a tanárok bérezése, amit 2015 óta nem rendeznek – írja az Eduline.

A portál a pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) idézve arról ír, hogy 2014-ben 101 500 forint volt a minimálbér, és most, hét és fél évvel később is ez alapján számolják a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok fizetését. Pedig az elmúlt hat évben a minimálbért fokozatosan emelték, ma már 167 400 forint, vagyis a tanárok fizetését több mint 60 százalékkal kellene megtoldani ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje.

Érdemes rögzíteni, hogy fizetés tekintetében a nyugdíj előtt álló tanárok kapják a legtöbb pénzt, ami egyetemi diplomával, pedagógus II fokozatban bruttó 416 ezer forint, főiskolai végzettséggel bruttó 374 ezer forintos alapbért jelent. Egy „gyakornok” státuszban lévő pedagógus bruttó bére viszont csupán 230 ezer forint, ez nettó 150 ezer forint körüli fizetést jelent. A hat-nyolc év tanítási gyakorlattal rendelkező, mesterszakos diplomával bruttó 263 ezer forintra számíthatnak, ehhez jön hozzá a 26 ezer forintos pótlék, ez azt jelenti, hogy kézhez 190 ezer forint körüli összeget kapnak – írja a portál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30