18 °C Budapest
Doors of Corvinus university in Budapest, Hungary.

Siralmas állapotok a felsőoktatásban: pár év és kiürülnek az egyetemek?

2021. augusztus 12. 10:29

Egy egyetemi adjunktus 190 ezer forintot visz haza, ha főiskolai adjunktus, akkor meg csak 170-180 ezer forintot kap havonta. A tanársegédek pedig 147 ezer forintért dolgoznak. Nem csoda, hogy "lasszóval kell tanársegédet fogni".

Dráviczki Sándor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában eloszlatta azokat a félreértéseket, hogy az egyetemi dolgozók sokalnák az alapítványi kezelésbe adott Mathias Corvinus Collegium alapítvány bérlistáján szereplő összegeket, amit külföldi vendégoktatóknak szánnak. Nem erről van szó, hanem inkább arról, hogy a magyar oktatók is szeretnének több pénzt hazavinni havonta.

Egy egyetemi adjunktus 190 ezer forintot visz haza, ha főiskolai adjunktus, akkor meg csak 170-180 ezer forintot kap havonta - hangzott el a műsorban. A tanársegédek pedig 147 ezer forintért dolgoznak, aminél feltehetően ösztöndíjként is többet kaphattak, mondta a szakszervezeti vezető.

A legutóbb 2018-ban volt béremelés a felsőoktatásban oktatóknál. 2016-ban 15%-ot, majd a következő két évben 5-5%-os emelést kaptak. Ugyanakkor az a béremelés másokat nem érintett: az oktatást, kutatást közvetlenül segítők, a titkárnők, a laboránsok 2008 óta egyáltalán nem kaptak béremelést, leszámítva minimálbér és garantált bérminimum növekedéséből adódó korrekciót, így mára úgy néz ki, hogy "a bértábla 170 egységéből 144 egységében ugyanaz az összeg szerepel". Ha ma 18 évesen, érettségivel valaki bekerül egy egyetemre, ugyanazt fogja keresni, mint aki 30 éve, két diplomával dolgozik a felsőoktatásban.

Nagyon összecsúszott ez a bértábla

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- mondta Dráviczki Sándor. Éppen ezért a felsőoktatásban nagyon magas a fluktuáció. A szakszervezeti vezető szerint fordított piramis alakú az életpálya korbeosztása pedagóguspályán, és pár éven belül "kiüresedik a felsőoktatás". Már így is "lasszóval kell tanársegédet fogni. Siralmas állapotok vannak a felsőoktatásban".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?