15 °C Budapest
Így indul a tanév egy pesti általános iskolában: itt az előírások listája

Így indul a tanév egy pesti általános iskolában: itt az előírások listája

2020. augusztus 26. 14:42

Sok oktatási intézmény már közzétette a honlapján a 2020/2021-es tanévre vonatkozó tudnivalókat. A legtöbb helyen hagyományos tanévet kezdenek egy rendkívüli helyzetben, évnyitó a megszokott formában szinte sehol sem lesz. Sok helyen a szünetekben kötelező a szájmaszk a felső tagozatosoknál. Kiderült, hogy készül a Vörösmarti Mihály Általános Iskola, a szegedi Karolina, vagy éppen a Gregor József Általános Iskola.

"Rendhagyó volt az elmúlt tanév, és kellő óvatossággal kezdődik a következő" - kezdi tanévnyitó államtitkári köszöntőjét Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára, utalva ezzel arra a tényre, hogy idén máshogy kell készülni az iskolakezdésre, mint a korábbi években. A tanuló gyermekek és a pedagógusok esetében különösen fontos a koronavírus elleni védekezés minél hatékonyabb megszervezése - olvasható az EMMI által közreadott intézkedési tervben.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

A járvány miatt a köznevelésnek fel kellett készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kellett dolgoznia olyan eljárásrendet, amely révén szükség esetén beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók a veszélyeztetett intézmények. A fenti feladatok eredményes végrehajtása céljából, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Operatív Törzzsel együttműködve született meg a tanévkezdési protokoll. Az intézkedési terv minden köznevelési intézményre vonatkozik, rendelkezéseit az adott intézménytípus sajátosságainak megfelelően, a helyi lehetőségek szerint kell alkalmazni.

Így kezdődik a tanév

Már csak egy szűk hét a van az oktatás elindulásáig, és egyre több intézmény küldi ki a szülőknek a tájékoztatót, hogy tudják, mire és hogyan készüljenek. Mint ahogy az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola szülőknek küldött tájékoztatójából is kiderül, az intézmények komolyan veszik a minisztérium ajánlásait, és kellő figyelmet fordítanak a megelőzésre. A tájékoztató levelükben az alábbi szabályokat emelik ki:

  • szülők csak maszkban léphetik át az iskola kapuját és csak a portáig mehetnek
  • a szokásos szeptemberi szülői értekezlet elmarad, minden szükséges tudnivalót online továbbítanak
  • minden gyereknek saját evőeszközt és poharat kell vinni magával az iskolában, melyet haza is visznek a nap végén fertőtlenítésre
  • külön felhívják a figyelmet, ami most még fontosabb, mint eddig volt: csak egészséges és láztalan gyermek menjen iskolába
  • ezt ellenőrzik is minden nap az osztályba lépés előtt egy érintésmentes lázmérővel

Feltehetően ezen kívül is lesznek még intézkedések és kolátozások, ezek csak a kezdetiek, hiszen az EMMI ajánlásai között szerepel még számos elem, mint például a szellősebb tantermek, helyiségek kialakítása, melyek azonban nem kapcsolódnak szorosan egy év eleji tájékoztatáshoz. A többi iskola is a napokba teszi közzé az első napok menetrendjét: a 6. kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában például kézfertőtlenítéssel indul már a legelső nap, persze csak a gyermekeknek és a tanároknak, szülők itt sem tartózkodhatnak az épületben, a tanuló pedig legfeljebb 4-5 fős csoportokban mozoghatnak. Tanévnyitót minden osztály a saját termében tartja meg. A közösségi terekben a szájmaszk használata ajánlott, a tanórákon nem kötelező - olvasható az intézmény honlapján.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 17. kerületi Gregor József Általános Iskolában csak az 1. és a 8. évfolyamon tanulók vesznek részt a tanévnyitón, a többi diák online közvetítéssel kíséri figyelemmel az eseményeket a saját tantermében. Az intézményen belül és kívül is felfestik a másfél méteres ajánlott távolságot, valamint minden reggel és délután megnyitják az intézmény összes kapuját, így elkerülve a tömeges bejövetelt, ill. távozást. Szünetekben a folyosókon, ill. aki szeretné, a tanórán is használja a szájmaszkot.

A szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium falain belül az 5-12. évfolymosoknak kell a szájmaszk, és elcsúsztatták, a tömeges találkozások csökkentése érdekében, a tanítási órákat az 1-4. és az 5-12. évfolyam között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01