2 °C Budapest

Így indul a tanév egy pesti általános iskolában: itt az előírások listája

2020. augusztus 26. 14:42

Sok oktatási intézmény már közzétette a honlapján a 2020/2021-es tanévre vonatkozó tudnivalókat. A legtöbb helyen hagyományos tanévet kezdenek egy rendkívüli helyzetben, évnyitó a megszokott formában szinte sehol sem lesz. Sok helyen a szünetekben kötelező a szájmaszk a felső tagozatosoknál. Kiderült, hogy készül a Vörösmarti Mihály Általános Iskola, a szegedi Karolina, vagy éppen a Gregor József Általános Iskola.

"Rendhagyó volt az elmúlt tanév, és kellő óvatossággal kezdődik a következő" - kezdi tanévnyitó államtitkári köszöntőjét Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára, utalva ezzel arra a tényre, hogy idén máshogy kell készülni az iskolakezdésre, mint a korábbi években. A tanuló gyermekek és a pedagógusok esetében különösen fontos a koronavírus elleni védekezés minél hatékonyabb megszervezése - olvasható az EMMI által közreadott intézkedési tervben.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

A járvány miatt a köznevelésnek fel kellett készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kellett dolgoznia olyan eljárásrendet, amely révén szükség esetén beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók a veszélyeztetett intézmények. A fenti feladatok eredményes végrehajtása céljából, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Operatív Törzzsel együttműködve született meg a tanévkezdési protokoll. Az intézkedési terv minden köznevelési intézményre vonatkozik, rendelkezéseit az adott intézménytípus sajátosságainak megfelelően, a helyi lehetőségek szerint kell alkalmazni.

Így kezdődik a tanév

Már csak egy szűk hét a van az oktatás elindulásáig, és egyre több intézmény küldi ki a szülőknek a tájékoztatót, hogy tudják, mire és hogyan készüljenek. Mint ahogy az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola szülőknek küldött tájékoztatójából is kiderül, az intézmények komolyan veszik a minisztérium ajánlásait, és kellő figyelmet fordítanak a megelőzésre. A tájékoztató levelükben az alábbi szabályokat emelik ki:

  • szülők csak maszkban léphetik át az iskola kapuját és csak a portáig mehetnek
  • a szokásos szeptemberi szülői értekezlet elmarad, minden szükséges tudnivalót online továbbítanak
  • minden gyereknek saját evőeszközt és poharat kell vinni magával az iskolában, melyet haza is visznek a nap végén fertőtlenítésre
  • külön felhívják a figyelmet, ami most még fontosabb, mint eddig volt: csak egészséges és láztalan gyermek menjen iskolába
  • ezt ellenőrzik is minden nap az osztályba lépés előtt egy érintésmentes lázmérővel

Feltehetően ezen kívül is lesznek még intézkedések és kolátozások, ezek csak a kezdetiek, hiszen az EMMI ajánlásai között szerepel még számos elem, mint például a szellősebb tantermek, helyiségek kialakítása, melyek azonban nem kapcsolódnak szorosan egy év eleji tájékoztatáshoz. A többi iskola is a napokba teszi közzé az első napok menetrendjét: a 6. kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában például kézfertőtlenítéssel indul már a legelső nap, persze csak a gyermekeknek és a tanároknak, szülők itt sem tartózkodhatnak az épületben, a tanuló pedig legfeljebb 4-5 fős csoportokban mozoghatnak. Tanévnyitót minden osztály a saját termében tartja meg. A közösségi terekben a szájmaszk használata ajánlott, a tanórákon nem kötelező - olvasható az intézmény honlapján.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 17. kerületi Gregor József Általános Iskolában csak az 1. és a 8. évfolyamon tanulók vesznek részt a tanévnyitón, a többi diák online közvetítéssel kíséri figyelemmel az eseményeket a saját tantermében. Az intézményen belül és kívül is felfestik a másfél méteres ajánlott távolságot, valamint minden reggel és délután megnyitják az intézmény összes kapuját, így elkerülve a tömeges bejövetelt, ill. távozást. Szünetekben a folyosókon, ill. aki szeretné, a tanórán is használja a szájmaszkot.

A szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium falain belül az 5-12. évfolymosoknak kell a szájmaszk, és elcsúsztatták, a tömeges találkozások csökkentése érdekében, a tanítási órákat az 1-4. és az 5-12. évfolyam között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem