33 °C Budapest
Így indul a tanév egy pesti általános iskolában: itt az előírások listája

Így indul a tanév egy pesti általános iskolában: itt az előírások listája

2020. augusztus 26. 14:42

Sok oktatási intézmény már közzétette a honlapján a 2020/2021-es tanévre vonatkozó tudnivalókat. A legtöbb helyen hagyományos tanévet kezdenek egy rendkívüli helyzetben, évnyitó a megszokott formában szinte sehol sem lesz. Sok helyen a szünetekben kötelező a szájmaszk a felső tagozatosoknál. Kiderült, hogy készül a Vörösmarti Mihály Általános Iskola, a szegedi Karolina, vagy éppen a Gregor József Általános Iskola.

"Rendhagyó volt az elmúlt tanév, és kellő óvatossággal kezdődik a következő" - kezdi tanévnyitó államtitkári köszöntőjét Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára, utalva ezzel arra a tényre, hogy idén máshogy kell készülni az iskolakezdésre, mint a korábbi években. A tanuló gyermekek és a pedagógusok esetében különösen fontos a koronavírus elleni védekezés minél hatékonyabb megszervezése - olvasható az EMMI által közreadott intézkedési tervben.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

A járvány miatt a köznevelésnek fel kellett készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kellett dolgoznia olyan eljárásrendet, amely révén szükség esetén beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók a veszélyeztetett intézmények. A fenti feladatok eredményes végrehajtása céljából, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Operatív Törzzsel együttműködve született meg a tanévkezdési protokoll. Az intézkedési terv minden köznevelési intézményre vonatkozik, rendelkezéseit az adott intézménytípus sajátosságainak megfelelően, a helyi lehetőségek szerint kell alkalmazni.

Így kezdődik a tanév

Már csak egy szűk hét a van az oktatás elindulásáig, és egyre több intézmény küldi ki a szülőknek a tájékoztatót, hogy tudják, mire és hogyan készüljenek. Mint ahogy az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola szülőknek küldött tájékoztatójából is kiderül, az intézmények komolyan veszik a minisztérium ajánlásait, és kellő figyelmet fordítanak a megelőzésre. A tájékoztató levelükben az alábbi szabályokat emelik ki:

  • szülők csak maszkban léphetik át az iskola kapuját és csak a portáig mehetnek
  • a szokásos szeptemberi szülői értekezlet elmarad, minden szükséges tudnivalót online továbbítanak
  • minden gyereknek saját evőeszközt és poharat kell vinni magával az iskolában, melyet haza is visznek a nap végén fertőtlenítésre
  • külön felhívják a figyelmet, ami most még fontosabb, mint eddig volt: csak egészséges és láztalan gyermek menjen iskolába
  • ezt ellenőrzik is minden nap az osztályba lépés előtt egy érintésmentes lázmérővel

Feltehetően ezen kívül is lesznek még intézkedések és kolátozások, ezek csak a kezdetiek, hiszen az EMMI ajánlásai között szerepel még számos elem, mint például a szellősebb tantermek, helyiségek kialakítása, melyek azonban nem kapcsolódnak szorosan egy év eleji tájékoztatáshoz. A többi iskola is a napokba teszi közzé az első napok menetrendjét: a 6. kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában például kézfertőtlenítéssel indul már a legelső nap, persze csak a gyermekeknek és a tanároknak, szülők itt sem tartózkodhatnak az épületben, a tanuló pedig legfeljebb 4-5 fős csoportokban mozoghatnak. Tanévnyitót minden osztály a saját termében tartja meg. A közösségi terekben a szájmaszk használata ajánlott, a tanórákon nem kötelező - olvasható az intézmény honlapján.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 17. kerületi Gregor József Általános Iskolában csak az 1. és a 8. évfolyamon tanulók vesznek részt a tanévnyitón, a többi diák online közvetítéssel kíséri figyelemmel az eseményeket a saját tantermében. Az intézményen belül és kívül is felfestik a másfél méteres ajánlott távolságot, valamint minden reggel és délután megnyitják az intézmény összes kapuját, így elkerülve a tömeges bejövetelt, ill. távozást. Szünetekben a folyosókon, ill. aki szeretné, a tanórán is használja a szájmaszkot.

A szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium falain belül az 5-12. évfolymosoknak kell a szájmaszk, és elcsúsztatták, a tömeges találkozások csökkentése érdekében, a tanítási órákat az 1-4. és az 5-12. évfolyam között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?