30 °C Budapest
Így indul a tanév egy pesti általános iskolában: itt az előírások listája

Így indul a tanév egy pesti általános iskolában: itt az előírások listája

2020. augusztus 26. 14:42

Sok oktatási intézmény már közzétette a honlapján a 2020/2021-es tanévre vonatkozó tudnivalókat. A legtöbb helyen hagyományos tanévet kezdenek egy rendkívüli helyzetben, évnyitó a megszokott formában szinte sehol sem lesz. Sok helyen a szünetekben kötelező a szájmaszk a felső tagozatosoknál. Kiderült, hogy készül a Vörösmarti Mihály Általános Iskola, a szegedi Karolina, vagy éppen a Gregor József Általános Iskola.

"Rendhagyó volt az elmúlt tanév, és kellő óvatossággal kezdődik a következő" - kezdi tanévnyitó államtitkári köszöntőjét Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára, utalva ezzel arra a tényre, hogy idén máshogy kell készülni az iskolakezdésre, mint a korábbi években. A tanuló gyermekek és a pedagógusok esetében különösen fontos a koronavírus elleni védekezés minél hatékonyabb megszervezése - olvasható az EMMI által közreadott intézkedési tervben.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

A járvány miatt a köznevelésnek fel kellett készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kellett dolgoznia olyan eljárásrendet, amely révén szükség esetén beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók a veszélyeztetett intézmények. A fenti feladatok eredményes végrehajtása céljából, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Operatív Törzzsel együttműködve született meg a tanévkezdési protokoll. Az intézkedési terv minden köznevelési intézményre vonatkozik, rendelkezéseit az adott intézménytípus sajátosságainak megfelelően, a helyi lehetőségek szerint kell alkalmazni.

Így kezdődik a tanév

Már csak egy szűk hét a van az oktatás elindulásáig, és egyre több intézmény küldi ki a szülőknek a tájékoztatót, hogy tudják, mire és hogyan készüljenek. Mint ahogy az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola szülőknek küldött tájékoztatójából is kiderül, az intézmények komolyan veszik a minisztérium ajánlásait, és kellő figyelmet fordítanak a megelőzésre. A tájékoztató levelükben az alábbi szabályokat emelik ki:

  • szülők csak maszkban léphetik át az iskola kapuját és csak a portáig mehetnek
  • a szokásos szeptemberi szülői értekezlet elmarad, minden szükséges tudnivalót online továbbítanak
  • minden gyereknek saját evőeszközt és poharat kell vinni magával az iskolában, melyet haza is visznek a nap végén fertőtlenítésre
  • külön felhívják a figyelmet, ami most még fontosabb, mint eddig volt: csak egészséges és láztalan gyermek menjen iskolába
  • ezt ellenőrzik is minden nap az osztályba lépés előtt egy érintésmentes lázmérővel

Feltehetően ezen kívül is lesznek még intézkedések és kolátozások, ezek csak a kezdetiek, hiszen az EMMI ajánlásai között szerepel még számos elem, mint például a szellősebb tantermek, helyiségek kialakítása, melyek azonban nem kapcsolódnak szorosan egy év eleji tájékoztatáshoz. A többi iskola is a napokba teszi közzé az első napok menetrendjét: a 6. kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában például kézfertőtlenítéssel indul már a legelső nap, persze csak a gyermekeknek és a tanároknak, szülők itt sem tartózkodhatnak az épületben, a tanuló pedig legfeljebb 4-5 fős csoportokban mozoghatnak. Tanévnyitót minden osztály a saját termében tartja meg. A közösségi terekben a szájmaszk használata ajánlott, a tanórákon nem kötelező - olvasható az intézmény honlapján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 17. kerületi Gregor József Általános Iskolában csak az 1. és a 8. évfolyamon tanulók vesznek részt a tanévnyitón, a többi diák online közvetítéssel kíséri figyelemmel az eseményeket a saját tantermében. Az intézményen belül és kívül is felfestik a másfél méteres ajánlott távolságot, valamint minden reggel és délután megnyitják az intézmény összes kapuját, így elkerülve a tömeges bejövetelt, ill. távozást. Szünetekben a folyosókon, ill. aki szeretné, a tanórán is használja a szájmaszkot.

A szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium falain belül az 5-12. évfolymosoknak kell a szájmaszk, és elcsúsztatták, a tömeges találkozások csökkentése érdekében, a tanítási órákat az 1-4. és az 5-12. évfolyam között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?