12 °C Budapest

Még egy jelentős egyszerűsítés a koronavírus-járvány idején: sokan örülhetnek

2020. április 25. 13:34

Az előírt feltételeknek megfelelő nyelvvizsgaközpontok mindegyike megkapta az akkreditációt az online formában szervezhető nyelvvizsgáztatáshoz. A mai nappal kiadott jogosultságok alapján négy nyelvvizsgaközpontnál akár 28 különböző nyelvből tehető elektronikus vizsga. A lehetőségnek köszönhetően a fiatalok az egészségügyi kockázatok növelése nélkül juthatnak többletpontokhoz a felsőoktatási felvételi eljárásban.

A két hete megjelent kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet idején az arra alkalmas vizsgaközpontok online módon is szervezhetnek nyelvvizsgát annak érdekében, hogy a rendkívüli körülmények között is biztosított legyen a nyelvvizsgázás lehetősége. Akkreditációjuk megfelelő kiegészítését a számítógépes nyelvvizsgák lebonyolítására érvényes engedéllyel rendelkező vizsgaközpontok kérelmezhették az Oktatási Hivatalnál (OH).

A nyelvvizsgaközpontok elektronikus úton nyújthatták be az akkreditációs kérelmet, amelyet az OH soron kívül bírált el. A központoknak az akkreditációs szabályozáson túl biztosítaniuk kell az elektronikus nyelvvizsgák szabályszerű lebonyolításához, a vizsgázók biztonságos beazonosításához szükséges technikai feltételeket is.

"Most az egészség és az élet védelme az első, de mindent meg kell tennünk annak érdekében is, hogy a gazdaságot mielőbb talpra állíthassuk. Ezért tettük lehetővé például azt, hogy a korábban előírt nyelvvizsga nélkül is hozzájuthassanak a diplomájukhoz azok a fiatalok, akik 2020. augusztus 31-éig leteszik, vagy már letették a záróvizsgát - hiszen a kellő szakmai tudásuk már így is megvan, részt tudnak venni a gazdaság újraindításában" - jelentette ki Schanda Tamás, hozzátéve, hogy a mostani nehézségek ellenére is változatlan a céljuk: azt szeretnék, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára kifejtette: a megfelelő szintű idegennyelv-tudást továbbra is fontosnak tartja a kormány, ezért döntöttek az online vizsgák lehetővé tétele mellett. "Aki úgy dönt, hogy ebben az időszakban szeretné megszerezni a tudását igazoló bizonyítványokat, biztonságos körülmények között megteheti. Egyébként minden más vizsga esetében - a felsőoktatásban és a szakképzésben is - olyan szabályokat határoztunk meg, amelyek védik a tanulók, a hallgatók és az oktatók egészségét."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem