21 °C Budapest
Átalakul a szakképzés 2020 szeptemberétől: beszántják az OKJ-t

Átalakul a szakképzés 2020 szeptemberétől: beszántják az OKJ-t

2019. december 9. 08:15

Idén szeptember végén az Országos Képzési Jegyzék már módosult, korábban több mint hétszáz szak szerepelt ebben, most a módosítás után 174 alapszakma maradt - számol be a HelloVidék.hu. 2020 szeptemberétől egy újabb kifejezést kell megismerniük a nyolcadik osztályos tanulóknak és szüleiknek.

A szakképzés és az ahhoz tartozó oktatási rendszer évek óta fontos téma, a pályaorientációs szakemberek sokat tesznek azért, hogy a fiatalok és szüleik számára vonzóvá tegyék a szakiskolákat.

Az ágazati készségtanácsok, amelyekben zömében nagyvállalatok, különböző cégek voltak, 1-1 ágazatnál megfogalmazták, hogy melyek azok az alapszakmák, amelyre a gazdaságnak szüksége van. Ezért ezeket fogják majd oktatni a technikumokban és szakképzőiskolákban jövő szeptembertől, közölte Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A változásának legfontosabb pillére, hogy a kínálat vezérelt szakképzésről áttérjenek a kereslet vezérelt szakképzésre:a technikumba azokat a diákokat várják majd, akik felsőoktatásban szeretnének tovább tanulni, a szakképző iskolákban pedig a szakmák mesteit szeretnék képezni.

A teljes cikket a HelloVidék.hu-n olvashatod el. KATT!

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35