16 °C Budapest
Veszélyes nehézfém az iskolaszerek között? Ezeket a termékeket vizsgálták

Veszélyes nehézfém az iskolaszerek között? Ezeket a termékeket vizsgálták

2019. augusztus 27. 12:04

A szeptemberi iskolakezdés előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi tanszervizsgálat kiemelkedő eredménye szerint minden ellenőrzött színespapír, tempera és pasztellkréta megfelel az előírásoknak.

Az iskolaszerek kiválasztásakor fontos szempont az azokat használó diákok biztonsága is. Ezért végezte el a fogyasztóvédelemi hatóság a szeptemberi iskolakezdés előtt a tanszerek országos vizsgálatát . Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma húsz színespapírt, tempera- és pasztellkréta-készletet ellenőrzött az ólom-, réz- és kadmiumtartalom szempontjából. A szakemberek a gyártás során alkalmazott színezőanyagokban előforduló veszélyes nehézfémek mennyiségét vizsgálták.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: Az évről évre rendszeresen elvégzett laboratóriumi ellenőrzés kiemelkedő eredménye, hogy minden vizsgált iskolaszer biztonságosnak minősült, így nem volt szükség fogyasztóvédelmi hatósági eljárás megindítására. A jogszabály szigorú határértékeket állapít meg a színes temperák, kréták és papírok ólom-, kadmium- és réztartalmára. Az iskolaszerekben esetleg előforduló, szemmel nem látható veszélyes nehézfémek vizsgálata a gyermekek egészségének védelme, az egészségkárosodás elkerülése miatt szükséges.

A vizsgált termékek listája itt érhető el. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fontosnak tartja, hogy aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel járuljon hozzá a magyar családok és gyermekek biztonságához. Az ITM a kedvező eredményeket követően is folyamatosan figyeli a tanszerek biztonságosságát az elért magas szint fenntartása, az iskolások védelme érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?