19 °C Budapest

Külön fizetőeszközt kaptak a gyerekek: meglepő mire költötték

2019. június 27. 18:28

Ahelyett, hogy saját maguknak pizzára, süteményre vagy játékokra költöttek volna, az osztálytársuknak segítettek megvásárolni az áhított számológépet egy lajosmizsei általános iskola ötödikesei. A kisfiú ugyanis csak 7 "frankót" tudott összekuporgatni a tanévben, így az osztálytársai összeadták neki a hiányzó részt. Ez korábban elképzelhetetlen lett volna.

A diákok az OkoShop motivációs és pénzügyi edukációs pontrendszerében ugyanis saját fizetőeszközéért, "frankóért" vásárolhatják meg a "bolt" termékeit: pizza-és tortakuponokat, "élménykuponokat", könyvet, írószert, labdát, kulcstartót és egyéb értékes apróságokat. A United Way Magyarország és a MetLife magyarországi biztosítótársaság "LifeChanger" programjának pénzügyi oktatónapját támogató pontrendszer abban segít, hogy a gyerekek a mindennapokban is megtanulják alkalmazni az OkoShop élménynapján megszerzett elméleti tudásukat. 

Hitelre van szükséged? A Pénzcentrum kalkulátorával könnyen megtalálhatod a legolcsóbb megoldást!

A programot koordináló pedagógusok tapasztalatai szerint a gyerekek nagyon hamar fogékonnyá válnak a pénzügyi tudatosságra, a hétköznapokban gyakorolt tudásnak pedig mérhető és érezhető hosszú távú társadalmi hatást jósolnak. A MetLife és a United Way Magyarország anyagi és szakmai támogatásával kidolgozott program az elmúlt 3 év során országosan 17 általános iskolába jutott el, közel 2000, többnyire harmadik-ötödik osztályos gyermeknek nyújtva lehetőséget, hogy játékosan ismerkedjenek a pénz nagyon is komoly világával. 

A pedagógusok beszámolói szerint a program "mellékhatásaként" az együttműködés, a közösségi gondolkodás és a szociális érzékenység is megnő az érintett osztályokban.

A közös célok és élmények új dimenziót nyitnak sok osztályközösség előtt: legyen szó közös pizzázásról, kirándulásról, vagy mások támogatásáról, a tanulók kezdeményezésére elindult osztályszintű pontgyűjtés élménye megteremti az együttérzés és a társadalmi felelősségvállalás alapjait. A közös célkitűzésnek hála, az együttműködési készség mind a bevont gyerek-, mind a pedagógus-közösségeken belül jelentősen fejlődött. Ez különösen nagy siker annak fényében, hogy felmérések szerint a 21. századi készségek közül a magyar társadalom az együttműködés terén igen gyengén teljesít. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Számos iskolában a nevelési célok elérésében is látványos javulást tapasztaltak a tanárok: csökkentek a hiányzások, ritkábbá vált a felszereléshiány és gyakrabban elkészültek a házi feladatok. Sok, a programban érintett családban már a gyermekek adják át a tudást a szülőknek, nagyszülőknek: előfordul, hogy bevásárlás közben az unoka veszi ki a nagyszülő kosarából a drágább lisztet, és teszi be helyette a hasonló minőségű, de olcsóbb márkájút.

A program a pénzügyi tudatosság mellett a bankkártya és a kötvény használatát, a kamatgyűjtés gyakorlatát is közelebb hozza a gyerekekhez

- ez különösen nagy mérföldkő olyan közösségek esetében, ahol a gyerekek a helyzetüknél fogva soha nem találkoztak még ezekkel az eszközökkel vagy fogalmakkal. Az idén már másodjára megrendezett “LifeChanger Alumni" napon a 17, a programban már részt vevő, valamint a programhoz 2019 szeptemberétől újonnan csatlakozó öt iskola pedagógusai is találkoztak, hogy jobban megismerjék egymást, és tapasztalatot cseréljenek. Beszámolóik szerint új energiával feltöltődve és jobbnál jobb ötletekkel tértek vissza az iskolába.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm