15 °C Budapest

Jönnek a készpénzmentes iskolák: a te gyerekednek van kártyája?

2018. március 7. 18:00

A fizetéssel járó adminisztráció csökkentését, a fizetési folyamatok felgyorsítását, valamint az ehhez kapcsolódó pénzügyi ismeretterjesztést és szemléletformálást tűzi ki célul a "Készpénzkímélő Iskolák" kísérleti program. A projekt 2018 márciusában indul legfeljebb 15, meghívásos pályázat útján kiválasztott, innovációra nyitott iskolában. A fejlesztések három fázisban az iskolák gazdasági folyamatait, a szülői befizetéseket, valamint a gyerekek költéseit érintik majd. A cél a pénzügyi tudatosságra nevelés, valamint készpénz helyett a korszerű, elektronikus fizetési megoldások használatának ösztönzése.

A projekt a Mastercard Europe Magyarországi képviselete kezdeményezésére, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Deloitte szakmai támogatásával valósul meg. Az edukációs program pilot fázisában legfeljebb 15 hazai középiskola számára teszik elérhetővé azokat az innovatív megoldásokat, melyek az elektronikus fizetési módok elterjedését ösztönzik - írja közleményében a Mastercard.

A készpénzkímélő megoldásoknak köszönhetően gyorsabban és rugalmasabban intézhetők a pénzügyek, kevesebb sorbanállásra és borítékos befizetésre lesz szükség. A befizetések akár online (otthonról) is kezdeményezhetők. A fizetési felületek használata egyszerű, a befizetések átláthatóbbá, nyomon követhetővé válnak. Mindez a tanárok és a szülők számára is nagy segítséget jelenthet, hiszen mentesülhetnek a gyakran időigényes ügyintézés és adminisztráció terhei alól.

Az NGM támogatásának köszönhetően a program első fázisában POS (banki fizetési) terminálokat telepítenek az iskolai büfékbe és a gazdasági osztályokra, a menzabefizetésnél, illetve tankönyvrendelésnél pedig az interneten való utalást ösztönzik. A Pénziránytű Alapítvány a pénzügyi nevelésben elkötelezett iskolahálózatának mozgósításával, valamint a korszerű pénzkezeléssel kapcsolatos széleskörű tájékoztató és oktatási tevékenységével segíti a diákok, tanárok és a szülők szemléletváltását. Mindez pedig megnyitja az utat a fejlesztés alatt álló webes alkalmazások használata felé. A második fázisban kerül sor az internetes felületek fejlesztésére, illetve az ezeket kezelő munkatársak oktatására. Hosszútávon pedig az önkéntes szülői befizetések és terembérbeadások elektronikus útra terelése lesz a feladat, de a tervek között szerepel a kifejezetten gyerekek számára fejlesztett alkalmazások bevezetése is.

A projekt jelentőségét az adja, hogy a diákok nem csak a tankönyvből, hanem környezetük pénzügyi megoldásaiból, mindennapi gyakorlatukból is tanulnak. Ha az iskolához kapcsolódó pénzügyi folyamatok korszerűen, többféle technikával is kezelhetők, akkor természetesnek fogják tartani az ehhez való igazodást, és a kapcsolódó készségek a mindennapokban tapasztalhatóvá, gyakorolhatókká válnak. A korszerű megoldások hozzájárulnak a digitális írástudás fejlesztéséhez, és a szülők és pedagógusok érintettsége következtében a program még nagyobb kört ér el

- mondta Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem