16 °C Budapest
Tárgyalnak a 9 órás iskolakezdésről: sokat javulna a gyerekek teljesítménye

Tárgyalnak a 9 órás iskolakezdésről: sokat javulna a gyerekek teljesítménye

2017. február 27. 11:10

Egyes tanulmányok szerint okosabbak és egészségesebbek lesznek azok a gyerekek, akik a szokásosnál korábban lefekszenek aludni. Míg mások szerint az lenne az előnyös, ha egy órával később kezdődne az iskola. Mutatjuk a részleteket.


A gyerekek végtelen mennyiségű energiát képesek elhasználni, ezért is fontos, hogy sokat aludjanak. Bár egy kevés alvás elhagyása látszólag nem nagy gond, de sokkal károsabb hatásai lehetnek, mint gondolnánk.

Egyes tanulmányok szerint a gyerekek kognitív, érzelmi és fizikai képességeire is jó hatással van, ha korábban fekszenek le aludni. De mit is jelent pontosan a korábban?

A kutatások szerint a legegészségesebb idő a lefekvéshez 18-21 óra között van.

Bár kicsit korainak tűnik, hogy előbb menjen ágyba a gyerek, minthogy lemegy a nap, de akár már 1 óra extra alvás is sokat segíthet. A Pediatrics 2012-es tanulmánya bebizonyította, hogy azok a 7-11 év közötti gyerekek, akik 1 órával korábban feküdtek le csupán 5 napon keresztül, azok sokkal éberebbek lettek az iskolában, ráadásul kevésbé voltak ingerlékenyek. A korai fekvés azonban a kisebb gyermekekre még jobb hatással lehet. Egy nemrég készített tanulmány szerint azok a 18 hónapos kisgyerekek, akik 22 óra előtt ágyba kerültek, azoknak javultak a motoros, nyelvi és szociális funkcióik is.

Ez az én gyerekemre is igaz?

Persze nem lehet általánosítani, hogy minden gyereknek, mindennap 19:30-kor az ágyban a helye. A tökéletes alvási időt többek között a gyermek életkora és még számos más tényező is befolyásolja.

Próbáljuk meg kideríteni, mi az, ami a mi gyermekünk számára a legideálisabb.

A gyermekorvosok az tanácsolják, próbáljuk ki, hogy a gyermekünket néhány napon keresztül a szokásosnál 20 perccel korábban fektetjük le, és nézzük meg, mi történik. Ha a gyerek könnyen elalszik, akkor vélhetően szüksége van erre a plusz alvásra.

Sajnos azonban nem mindenkinek a napirendje engedi meg, hogy a gyerek korábban lefeküdjön aludni.  De érdemes próbálkozni, hiszen akár 20 perc plusz alvás is sokat számíthat. Nem rossz megoldás, ha például a gyerekek vacsoráját is előrébb hozzuk, hogy korábban le tudjanak feküdni.

Az iskola kezdődjön később?

Az Egyesült Államokban már elindult egy mozgalom: több tucatnyi iskolában a megszokottnál fél - egy órával később kezdik az oktatást. Mégpedig azért, mert több, alvással foglalkozó tudományos kutatás is alátámasztotta, hogy a tizenévesek többsége kialvatlan, és egy kis extra pihenéssel, sokkal jobban teljesítenek az iskolában.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az iskolák tapasztalatai szerint hatalmas javulás figyelhető meg. A későbbi kezdés jótékonyan hatott a fiatalok teljesítményére és a diákok is kevésbé érezték magukat fáradtnak az iskolában.

Persze ehhez az is kell, hogy a lefekvési szokások ne változzanak meg.  A későbbi kezdés ráadásul nagy kihívást is jelent, hogy a tanítás utáni különórák és elfoglaltságok hogyan férjenek bele a napba. Mivel a későbbi kezdés egyben azt is jelenti, hogy tovább tart a tanítás. A tengerentúli tapasztalatok szerint a délutáni szakkörök látogatottsága egy kicsit visszaesett. Emellett hátrányként említették azt is, hogy kevesebb idő jut a házi feladatokra.

Akár itthon is bevezethetik

Tavaly szeptemberben hazánkban is felmerült a 9 órás iskolakezdés ötlete. Hiszen a magyar oktatási rendszerben is van lehetősége az iskoláknak arra, hogy eltérjenek a reggel 8 órás kezdéstől. Ennek a kivitelezése viszont nem egyszerű. Igaz, hogy az irodában és a kereskedelemben dolgozók többsége később kezdi a napot, de még mindig százezrek kezdenek korán (8 óra vagy, még előbb) a munkahelyükön. Ez sajnos többnyire az egykori feudalista társadalmi berendezkedésünk hagyatéka.

A témában Palkovics László oktatási államtitkár is megszólalt. Az Indexen tartott szülői értekezletén azt mondta, hogy ma is van lehetősége az iskoláknak arra, hogy reggel 8 óra után kezdjék a tanítást. A reggeli fél kilences vagy kilences iskolakezdés mellett sok érv szól, ennek megvalósítása azonban a gyakorlatban egyáltalán nem egyszerű.

A 9 órás iskolakezdésről korábban olvasóinkat is megkérdeztük, akiknek a többsége szerint jobb lenne, ha később kezdődne a tanítás. De sokan voksoltak arra is, hogy korábban kellene lefektetni a gyerekeket. A szavazás részleteit a lenti cikkben olvashatjátok.

KATTINTS! Szavaztak a 9 órás iskolakezdésről: mutatjuk az eredményt

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?