14 °C Budapest
Tárgyalnak a 9 órás iskolakezdésről: sokat javulna a gyerekek teljesítménye

Tárgyalnak a 9 órás iskolakezdésről: sokat javulna a gyerekek teljesítménye

2017. február 27. 11:10

Egyes tanulmányok szerint okosabbak és egészségesebbek lesznek azok a gyerekek, akik a szokásosnál korábban lefekszenek aludni. Míg mások szerint az lenne az előnyös, ha egy órával később kezdődne az iskola. Mutatjuk a részleteket.


A gyerekek végtelen mennyiségű energiát képesek elhasználni, ezért is fontos, hogy sokat aludjanak. Bár egy kevés alvás elhagyása látszólag nem nagy gond, de sokkal károsabb hatásai lehetnek, mint gondolnánk.

Egyes tanulmányok szerint a gyerekek kognitív, érzelmi és fizikai képességeire is jó hatással van, ha korábban fekszenek le aludni. De mit is jelent pontosan a korábban?

A kutatások szerint a legegészségesebb idő a lefekvéshez 18-21 óra között van.

Bár kicsit korainak tűnik, hogy előbb menjen ágyba a gyerek, minthogy lemegy a nap, de akár már 1 óra extra alvás is sokat segíthet. A Pediatrics 2012-es tanulmánya bebizonyította, hogy azok a 7-11 év közötti gyerekek, akik 1 órával korábban feküdtek le csupán 5 napon keresztül, azok sokkal éberebbek lettek az iskolában, ráadásul kevésbé voltak ingerlékenyek. A korai fekvés azonban a kisebb gyermekekre még jobb hatással lehet. Egy nemrég készített tanulmány szerint azok a 18 hónapos kisgyerekek, akik 22 óra előtt ágyba kerültek, azoknak javultak a motoros, nyelvi és szociális funkcióik is.

Ez az én gyerekemre is igaz?

Persze nem lehet általánosítani, hogy minden gyereknek, mindennap 19:30-kor az ágyban a helye. A tökéletes alvási időt többek között a gyermek életkora és még számos más tényező is befolyásolja.

Próbáljuk meg kideríteni, mi az, ami a mi gyermekünk számára a legideálisabb.

A gyermekorvosok az tanácsolják, próbáljuk ki, hogy a gyermekünket néhány napon keresztül a szokásosnál 20 perccel korábban fektetjük le, és nézzük meg, mi történik. Ha a gyerek könnyen elalszik, akkor vélhetően szüksége van erre a plusz alvásra.

Sajnos azonban nem mindenkinek a napirendje engedi meg, hogy a gyerek korábban lefeküdjön aludni.  De érdemes próbálkozni, hiszen akár 20 perc plusz alvás is sokat számíthat. Nem rossz megoldás, ha például a gyerekek vacsoráját is előrébb hozzuk, hogy korábban le tudjanak feküdni.

Az iskola kezdődjön később?

Az Egyesült Államokban már elindult egy mozgalom: több tucatnyi iskolában a megszokottnál fél - egy órával később kezdik az oktatást. Mégpedig azért, mert több, alvással foglalkozó tudományos kutatás is alátámasztotta, hogy a tizenévesek többsége kialvatlan, és egy kis extra pihenéssel, sokkal jobban teljesítenek az iskolában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az iskolák tapasztalatai szerint hatalmas javulás figyelhető meg. A későbbi kezdés jótékonyan hatott a fiatalok teljesítményére és a diákok is kevésbé érezték magukat fáradtnak az iskolában.

Persze ehhez az is kell, hogy a lefekvési szokások ne változzanak meg.  A későbbi kezdés ráadásul nagy kihívást is jelent, hogy a tanítás utáni különórák és elfoglaltságok hogyan férjenek bele a napba. Mivel a későbbi kezdés egyben azt is jelenti, hogy tovább tart a tanítás. A tengerentúli tapasztalatok szerint a délutáni szakkörök látogatottsága egy kicsit visszaesett. Emellett hátrányként említették azt is, hogy kevesebb idő jut a házi feladatokra.

Akár itthon is bevezethetik

Tavaly szeptemberben hazánkban is felmerült a 9 órás iskolakezdés ötlete. Hiszen a magyar oktatási rendszerben is van lehetősége az iskoláknak arra, hogy eltérjenek a reggel 8 órás kezdéstől. Ennek a kivitelezése viszont nem egyszerű. Igaz, hogy az irodában és a kereskedelemben dolgozók többsége később kezdi a napot, de még mindig százezrek kezdenek korán (8 óra vagy, még előbb) a munkahelyükön. Ez sajnos többnyire az egykori feudalista társadalmi berendezkedésünk hagyatéka.

A témában Palkovics László oktatási államtitkár is megszólalt. Az Indexen tartott szülői értekezletén azt mondta, hogy ma is van lehetősége az iskoláknak arra, hogy reggel 8 óra után kezdjék a tanítást. A reggeli fél kilences vagy kilences iskolakezdés mellett sok érv szól, ennek megvalósítása azonban a gyakorlatban egyáltalán nem egyszerű.

A 9 órás iskolakezdésről korábban olvasóinkat is megkérdeztük, akiknek a többsége szerint jobb lenne, ha később kezdődne a tanítás. De sokan voksoltak arra is, hogy korábban kellene lefektetni a gyerekeket. A szavazás részleteit a lenti cikkben olvashatjátok.

KATTINTS! Szavaztak a 9 órás iskolakezdésről: mutatjuk az eredményt

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17