16 °C Budapest
Újabb ágazat adta le a vészjelzést: kritikus a munkaerőhiány

Újabb ágazat adta le a vészjelzést: kritikus a munkaerőhiány

2016. október 5. 13:38

Az energiaipari cégek is egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdenek, miközben csak feleannyi szakember végez az iskolákban évente, mint amennyire szükség lenne. Összefogott az ágazat, hogy elektronikai pályára csalogassák a fiatalokat.

A piacon már egyre kevésbé találnak a cégek jó szakembereket, ezért ebben az ágazatban is megkezdődött az a trend, hogy egymástól halásszák el a jó munkaerőt. Ez viszont hosszútávon nem megoldás.

Az energiaipari szakmák a korábbiaknál jóval összetettebb, szélesebb körű felkészültséget és ismereteket feltételeznek ma már. Ezzel egy időben a szakember utánpótlás a munkaadók szempontjából egyre égetőbb kérdés lesz, elég csak arra gondolni, hogy a 200 ezer kilométernyi magyarországi villamosenergia elosztóhálózat folyamatos korszerűsítése jelentős szakmai kihívást jelent a hálózati társaságoknak. Ráadásul nem egyszerűen a vezetékek cseréjéről, hanem egy korszerűbb technológia telepítéséről van szó.

Egy, a cégek körében végzett felmérés szerint 600 főt tudnának felvenni évente, az iskolák viszont csak 360-380 frissen végzett szakembert adnak a piacnak.

Az E.on műszaki csapatában 7 százalékos a munkaerőhiány, és bár ennek megoldása plusz költségeket jelent a cégnek, de ott még messze nem tartanak, hogy ez a hiány veszélyt jelentsen a biztonságra. Az Elmű 20 villanyszerelőt azonnal feltudna venni, és ugyanennyi villamosmérnököt is. Az üzembiztonság viszont még itt sincs veszélyben.

Összefogott az ágazat

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, és az E.ON csoport szakmai együttműködést között, hogy megoldást találjanak a magyarországi energiaiparban tapasztalható szakemberhiányra. Ennek keretében rendezvényt szerveztek az általános- és középiskolás tanulóknak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválon  diákok, cégek és képzési centrumok, iskolák találkozhatnak, de az elsődleges cél az, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a műszaki, és energiaipari pályák iránt. Ennek érdekében egy nagyon népszerű témát, a Forma1-et választották, és erre építik az egész fesztivált.

Már a bevezetőnél Szujó Zoltán sportújságíróval és Wéber Gábor szakkommentátorral találkozhatnak a fiatalok, ők kezdik a "tárlatvezetést". Majd a "box utcában" 6 iparág cégeivel találkozhatnak, ahol a karrierlehetőségektől kezdve a fizetésekig mindenről tájékozódhatnak. Ezt követően jutnak el az iskolák standjaihoz.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?