Újabb ágazat adta le a vészjelzést: kritikus a munkaerőhiány

Újabb ágazat adta le a vészjelzést: kritikus a munkaerőhiány

2016. október 5. 13:38

Az energiaipari cégek is egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdenek, miközben csak feleannyi szakember végez az iskolákban évente, mint amennyire szükség lenne. Összefogott az ágazat, hogy elektronikai pályára csalogassák a fiatalokat.

A piacon már egyre kevésbé találnak a cégek jó szakembereket, ezért ebben az ágazatban is megkezdődött az a trend, hogy egymástól halásszák el a jó munkaerőt. Ez viszont hosszútávon nem megoldás.

Az energiaipari szakmák a korábbiaknál jóval összetettebb, szélesebb körű felkészültséget és ismereteket feltételeznek ma már. Ezzel egy időben a szakember utánpótlás a munkaadók szempontjából egyre égetőbb kérdés lesz, elég csak arra gondolni, hogy a 200 ezer kilométernyi magyarországi villamosenergia elosztóhálózat folyamatos korszerűsítése jelentős szakmai kihívást jelent a hálózati társaságoknak. Ráadásul nem egyszerűen a vezetékek cseréjéről, hanem egy korszerűbb technológia telepítéséről van szó.

Egy, a cégek körében végzett felmérés szerint 600 főt tudnának felvenni évente, az iskolák viszont csak 360-380 frissen végzett szakembert adnak a piacnak.

Az E.on műszaki csapatában 7 százalékos a munkaerőhiány, és bár ennek megoldása plusz költségeket jelent a cégnek, de ott még messze nem tartanak, hogy ez a hiány veszélyt jelentsen a biztonságra. Az Elmű 20 villanyszerelőt azonnal feltudna venni, és ugyanennyi villamosmérnököt is. Az üzembiztonság viszont még itt sincs veszélyben.

Összefogott az ágazat

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, és az E.ON csoport szakmai együttműködést között, hogy megoldást találjanak a magyarországi energiaiparban tapasztalható szakemberhiányra. Ennek keretében rendezvényt szerveztek az általános- és középiskolás tanulóknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválon  diákok, cégek és képzési centrumok, iskolák találkozhatnak, de az elsődleges cél az, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a műszaki, és energiaipari pályák iránt. Ennek érdekében egy nagyon népszerű témát, a Forma1-et választották, és erre építik az egész fesztivált.

Már a bevezetőnél Szujó Zoltán sportújságíróval és Wéber Gábor szakkommentátorral találkozhatnak a fiatalok, ők kezdik a "tárlatvezetést". Majd a "box utcában" 6 iparág cégeivel találkozhatnak, ahol a karrierlehetőségektől kezdve a fizetésekig mindenről tájékozódhatnak. Ezt követően jutnak el az iskolák standjaihoz.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?