Nem kapják meg a szükséges terápiát az autista gyerekek

Nem kapják meg a szükséges terápiát az autista gyerekek

2015. november 16. 09:15

Jelentős a szakemberhiány van a fejlesztőpedagógia területén, ami miatt az autizmussal és különféle nevelési problémákkal küzdő diákok nagy része nem kapja meg a szükséges terápiát - írja a Magyar Nemzet.


Az ombudsman jelentése szerint súlyos problémákat okoz a logopédiai, valamint az óvodai és iskolai pszichológiai ellátás területén feltárt szakemberhiány, ami miatt az autizmussal és különféle nevelési problémákkal küzdő diákok közül sokan nem kapják meg a szükséges terápiát. Ráadásul sokszor a gyermekekről készülő szakvélemények is használhatatlanok, az oktatási intézmények egy része pedig nincs felkészülve a különleges bánásmódot igénylők szakszerű ellátására.

Számos panasz érkezett arról, hogy a gyermekek egészségi és fejlettségi állapotát tekintve jelentős visszaesés tapasztalható a szükséges terápiák hiánya miatt. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának vezetősége szerint a tanítók és a tanárok képzésében nem jelenik meg erőteljesen az autizmussal élő tanulók integrációjával kapcsolatos ismeretanyag, a fenntartók pedig gyakran nem fektetnek kellő hangsúlyt arra, hogy szakirányú végzettségű gyógypedagógust alkalmazzanak - írja a lap.

Székely László ombudsman megállapítása szerint további problémát jelent, hogy maguk a szakértői eljárások is rendkívül hosszúak: ha a jogszabályoknak megfelelően folytatják le őket, általában minimum két hónapig tartanak, ez pedig komolyan hátráltathatja, hogy a fejlesztésre szoruló gyermek az állapotának megfelelő bánásmódot kapjon.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?