Rövidebb nyári szünet, hosszabb tavaszi és őszi szünet jöhet

2015. június 16. 12:15

A nyári vakáció előbbre hozásán és lerövidítésén, de hosszabb őszi, téli és tavaszi szüneten gondolkodik az Emmi köznevelési államtitkársága - írja az Index az ATV reggeli műsorára hivatkozva.

Azt gondolom, hogy ideje gondolkodni sok ok miatt a hosszú nyári szünidőn. De inkább fogalmazzuk meg arról az oldalról, hogy a tanítási napok számát egy picit másképp rendezni. Lehet, hogy okszerű volna.

- ezt válaszolta az ATV reggeli műsorában Czuinyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár arra a kérdésre, hogy nem túl hosszú-e a két és fél hónapos nyári szünidő.

Az államtitkár később nem mindig jól érthetően fogalmazott. Először azt mondta, hogy sokszor már június közepén borzasztó meleg van (köztudott, hogy az iskolákban egyáltalán nincs légkondícionáló). Később viszont a tanév átrendezése kapcsán azt mondta,

át kell gondolni, hogy a nyári meghosszabbítás miként valósítható meg.

A riporter kérdésére aztán azt mondta, ez nem még hosszabb nyári szünetet jelentene. Épp ellenkezőleg. Inkább azon gondolkodnak, hogyan lehetne praktikusabban elosztani a tanítási napokat. Ennek köszönhetően

hosszabb lehetne az őszi szünet, külön nagyobb egység lenne a téli szünet, és a tavaszi szünet sem csak a húsvéti hétvége körüli néhány napot jelentené.

Azt a köznevelési államtitkár nem mondta ki, de mindez mégiscsak a nyári szünet megkurtításával járna. Nehezen képzelhető el ugyanis, hogy lemondanának a 185 tanítási napos tanévről, amibe sokszor most is alig fér bele az arra az évre előírt tananyag. Czunyiné szavai alapján nem zárható ki, hogy terveik szerint a tanítás június elején, vagyis hamarabb befejeződne, és már augusztus 20. után el kellene kezdeni az iskolát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Czunyiné arról a valós problémáról is beszélt, hogy a hosszú nyári szünetben sok szülőnek nehéz megoldani a gyerekek felügyeletét, a nyári táborok pedig igencsak sok pénzbe kerülnek. Nyáron jelenleg nincsen ügyelet az iskolákban. A nyári napköziket az önkormányzatok szervezik.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem