15 °C Budapest

Rekordgyorsan jóváhagyott tankönyvek: nem megy ez a tartalom rovására?

2015. június 3. 18:30

Tankönyvpiaci szereplők információi szerint politikai nyomásra lehetetlenül rövid idő alatt akkreditálták idén tavasszal az új állami tankönyveket. A két államosított kiadó tankönyveit csak nagyon későn, a határidő előtt kicsivel adták be az Oktatási Hivatalhoz, ahol állítólag külső nyomásra végeztek gyorsan ezek minősítésével. Az Index kikérte az adatokat, az eljárási idők furcsán rövidek.

Az állami tankönyveket fejlesztő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) sok tankönyvét a korábbi években normálisnak számító eljárási időnél sokkal gyorsabban akkreditálta március-áprilisban az Oktatási Hivatal (OH). Az elmúlt években a normál ügymenet körülbelül két hónap volt, de még a mostani tanévben is ez volt a jellemző, egészen a februárig benyújtott kérelmeknél. Ahogy azonban közeledett a március végi határidő (az OFI eddig adhatta be jóváhagyásra az új és a hosszabbításra váró könyveket, hogy ezeket szeptembertől használhassák az iskolákban) felé közeledve azonban hirtelen elkezdtek rövidülni az elbírálási határidők.

A március közepe környékén benyújtott állami tankönyvek átlag 2-3 hét alatt kapták meg a minősítést. A közérdekű adatigénylés eredményeképp kiderült, hogy az OFI-ba beolvadt Nemzedékek Tudása és az Apáczai márciusban beadott tankönyvei jóval gyorsabban mentek át, mint ameddig korábbban a más kiadók által kezdeményezett eljárások tartottak.

A tankönyvminősítésre vonatkozó adatokat az eljárást lefolytató Oktatási Hivatal azzal kommentálta, hogy az

elbírálás hossza nagyban függ a kiadvány terjedelmétől, valamint attól, hogy a kirendelt szakértő rendelkezik-e előzetes ismeretekkel a tankönyv vonatkozásában.

A sietséget azzal indokolták, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az Oktatási Hivatal - a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan - az idei évben is kiemelt figyelmet és erőfeszítést fordított arra, hogy a tankönyvvé nyilvánítási eljárások zöme az iskolai tankönyvrendelés kezdetére lezáruljon, annak érdekében, hogy az iskolák minél több tankönyv közül választhassanak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm