12 °C Budapest

Csak mese az ingyenes tankönyv? Sokan fizetnek érte

Pénzcentrum
2014. augusztus 29. 05:53

A hivatalos kormányzati közlés szerint majdnem 730 ezer gyereknek elvileg ingyen jár a tankönyvcsomag. Ez azonban nem egészen van így. Sok családnak az elsős és másodikos tankönyvekért is fizetnie kell.

Tavaly év végén fogadták el azt a kormányrendelet, amely szabályozza, milyen könyvekből tanulhatnak a magyar iskolások. Így mindenki egységesen ugyanazt tanulja, és a költségek is egyformák. A tankönyvek a korábbi évekhez viszonyítva jóval olcsóbbak, átlagosan 400-450 forintba kerülnek. Összességében körülbelül 20 százalékkal kerülnek kevesebbe, egy átlagos tankönyvcsomagért 11 ezer forintot kell fizetni.

Azonban

  • a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő
  • a szociális okokból jogosult családok
  • illetve az első
  • és második osztályosok

ingyen jutnak hozzá tankönyveikhez. Így idén immár majdnem 730 ezer gyerek kapja ingyen a tankönyveket, az oktatásban résztvevő gyerekek 60 százaléka - tájékoztatott egy csütörtöki sajtótájékoztatón Kurucz Éva kormányszóvivő.

Ingyen - elméletileg. Azonban a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez (MSZOE) érkezett számtalan panaszlevél tanúsága szerint gyakorlatilag nem mindig szerezhetők be a könyvek ingyen. Az állam kifizeti a maximum 12 ezer forintos normatív támogatást, csak a tankönyvcsomag, amit az iskola összeállít a diákoknak adott esetben, sokkal drágább. Így akár 5-10 ezer forintos pluszköltséggel kell számolniuk a szülőknek, hiszen az akár 20 ezer forintos csomag 12 ezer forinton túli árát nekik kell kifizetniük.

"A Könyvtárellátó (KELLO) informatikai rendszere minden ingyenességre jogosult tanuló adatait nyilvántartja. Az informatikai rendszeren keresztül név szerint kimutatható, hogy egy-egy tanulóval, illetve a szüleikkel milyen könyveket vetet meg az iskola a KELLO webáruházán keresztül. Így könnyen ellenőrizhető, hogy az ingyenességre jogosult tanulókkal hány extra tankönyvet vetetnek meg az iskolák."

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének sajtószóvivője. Pedig a jogszabály értelmében a szülő nyilatkozhat arról, hogy gyermeke részére az összes tankönyvet meg kívánja-e vásárolni, vagy egyes tankönyvek beszerzését más módon, például használt tankönyvvel kívánja-e megoldani.

Azonban erről sokan nem tudnak, csak automatikusan fizetnek.

Az ingyenesség egyébként abban az esetben sem valósul meg, ha az év során megrongálódik a tankönyv, a gyermek véletlenül beleír, vagy összekoszolja azt.

A tanév végén vissza kell szolgáltatni az ingyenes könyveket, és amennyiben bármiféle hibát észlel a tankönyvelosztó, akkor kifizetteti a szülőkkel a könyv árát.

A törvény értelmében az iskola tankönyvkölcsönzéssel, használt tankönyvek biztosításával, a tankönyvek megvásárlásához nyújtott pénzbeli támogatással, vagy e három módszer együttes alkalmazásával is rendelkezésre bocsáthatja a tankönyveket a térítésmentes tankönyvellátásra jogosultak számára. Keszei azonban aggályosnak tartja, hogy az ingyenes tankönyvek esetében

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
teljesen hasraütésszerűen dől el, ki kap támogatás gyanánt pénzt új könyvekre, vagy éppen használt könyveket,

mert nem feltétlenül igazságos az, ha valaki használtból, valaki pedig vadiújból tanul.

Az új tankönyvrendszer bevezetésekor fontos szempont volt az olcsósítás és az árak (a tananyag) egységessé tétele. Azonban ha közelebbről megvizsgáljuk, az új tankönyvek fejlesztése és gyártása rengeteg plusz költséget eredményezett. Emellett a pazarlás sem elhanyagolható mennyiségű, hiszen a régi könyvek mind feleslegessé váltak. Amint azt Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezete oktatási szakértője lapunknak elmondta:

"Azt mondják, hogy ez olcsó. Pedig ki kellett dobni az összes régi könyvet, amelyeknek a fejlesztése több milliárd forintba került."

Korábban évente 500 ezer rászoruló kapott ingyen tankönyvet, vagy támogatást. Most pedig olyan diákok is ingyen tankönyvekhez jutnak, akik nincsenek erre rászorulva. A kérdés az, miért van erre szükség - tette hozzá Szüdi. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem