9 °C Budapest

Mi lesz az alsó tagozatos nyelvoktatással?

Pénzcentrum
2014. január 23. 15:32

A jövőben a középiskoláknak lehetőséget kell biztosítaniuk a tanulók számára, hogy folytathassák a korábban megkezdett idegen nyelv tanulását - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Sipos Imre azt is elismerte: vannak viták az alsó tagozatos nyelvoktatás kiszélesítése körül.

Komoly szakmai vita folyik jelenleg az alsó tagozatos nyelvoktatás kiszélesítése körül - ismerte el Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára.

"Jelenleg az általános iskola negyedik osztályától kezdik el a nyelvoktatást az iskolák. De semmi nem tiltja, hogy a szabad keret terhére az 1.-3. évfolyamon is ezt tegyék" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Nemrég ugyanis a Nemzeti alaptantervről szóló kormányrendelet tervezett módosítását értékelve a Nyelvtudásért Egyesület úgy vélte, jó dolog, ha korán kezdődik a nyelvtanulás, de fontos a folytathatóság is.

"Fontos, hogy az intézmény és az adott település biztosítsa annak lehetőségét, hogy később, a harmadik évfolyamot követően ezek a gyerekek folytatni tudják a nyelvtanulást, ellenkező esetben akár kontra-produktív is lehet a folyamat" - vélekedett Rozgonyi Zoltán, az egyesület elnöke.

Emellett Rozgonyi Zoltán azt is fontosnak tartotta, hogy az alsó tagozatos gyerekeket kifejezetten erre a korosztályra szakosodott nyelvtanárok oktassák.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sipos Imre szerint viszont az új tankerületi rendszerben, ahol 8-15 település tanárainak munkáját tudja szervezni a tankerületi igazgató, akár az is megoldható, hogy a gyermeket iskolaváltás után is ugyanaz a tanár tanítsa a négy választható alapnyelv valamelyikére.

"Jogszabályilag a köznevelés rendszerében biztosítani kell az általános iskolában elkezdett első idegen nyelvnek a középiskolában való folytatását" - közölte a helyettes államtitkár.

Hozzátette: emellett a következő tanévtől a kompetencia-méréseket az idegen nyelvű képzésekre is kiterjesztik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem