20 °C Budapest

Sok nyugdíjas nem hallott erről: így igényelhetik a plusz pénzt

2017. június 23. 11:00

A legtöbb nyugdíjas nem is tud róla, de attól függően, melyik önkormányzathoz tartozik számos anyagi segítséget kaphat. Persze a támogatások mértéke jelentősen változhat attól függően, hol lakunk és feltételek is akadnak bőven. Mutatjuk a részleteket.


Sokan nem tudnak róla, de 2015. március 1-től a szociális segélyezési rendszer jelentősen átalakult és az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen élethelyzetekben nyújtanak települési támogatást. Persze nem véletlen, hogy ilyen címen számos körzetben támogatják az ott élő és hátrányos anyagi helyzetben lévő nyugdíjasokat.

A Pénzcentrum korábbi körképealapján általánosságban elmondható, hogy a gazdagabb településeken bőkezűbbek az önkormányzatok, míg szegényebb településeknél a támogatások mértéke is alacsonyabb lehet.

Mire kaphatunk támogatást?

A települési támogatások skálája rendkívül széles. Többek között az alábbi esetekben kaphatunk anyagi segítséget:

  • élelmiszertámogatás,
  • krízistámogatás,
  • gyógyszertámogatás,
  • oltási támogatás,
  • lakásfenntartási támogatás,
  • lakás-helyreállítási támogatás,
  • adósságkezelési támogatás,
  • jövedelempótló rendszeres támogatás,
  • temetési támogatás,
  • uszodabérlet támogatás,
  • karácsonyi élelmiszertámogatás,
  • életkortól függő egyszeri támogatás.
Nyugellátásban részesülő ügyfeleink száma az egyéb kérelmezőkhöz viszonyítva lényegesen kevesebb. Tapasztalataink szerint ők a mindennapjaikban nagy beosztással élnek, bevételükből először a lakhatással kapcsolatos kiadásaikat fizetik ki, emellett a napi ellátásukat, élelmezésüket nehezen ugyan, de meg tudják oldani, és többnyire csak akkor fordulnak az Önkormányzat felé segítségért, támogatásért, amikor egy nagyobb kiadás terhét már saját maguk nem tudják finanszírozni, ill. magas a havi gyógyszerköltségük

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésére Gellért Lajos, a XIII. kerület sajtóreferense.

Hogyan lehet igényelni?

Természetesen önkormányzatonként eltérő lehet, hogyan kell jelentkezni egy-egy támogatásra. De első lépésként mindig a helyi önkormányzatnál érdemes érdeklődnünk, hogy egyáltalán milyen támogatási lehetőségek vannak és azok milyen feltételekkel vehetőek igénybe. Általában azonban az alábbi lépéseket követve juthatunk a támogatáshoz:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 1. Járjunk utána a helyi önkormányzatnál, milyen települési támogatások érhetőek el idén
  • 2. Ellenőrizzük, hogy megfelelünk a jelentkezési feltételeknek
  • 3. Töltsük ki az önkormányzatoknál, vagy azok honlapjáról beszerezhető formanyomtatványokat
  • 4. A kérelmeket az önkormányzatok ügyfélszolgálatain, postán, vagy akár elektronikusan is benyújthatjuk
  • 5. Csatoljunk minden dokumentumot, amit mellékelni szükséges (pl. jövedelem igazolás, számlák, halotti anyakönyvi kivonat)
  • 6. A kérelmek elbírálása több hétig is eltarthat

A támogatások egyébként alanyi jogon vehetőek igénybe, azonban abban az estben, ha mi gondoskodunk egy nyugdíjas eltartásáról, vagy ápolásáról, akkor akár ezen a címen is igénybe vehetjük a hozzájárulást.

Nem szabad elfelejtkeznünk, hogy számos alkalmi és rendszeres támogatás is létezik. A támogatások többsége a jövedelmi szinthez kötött, és persze az is elvárható, hogy életvitelszerűen az adott településen éljünk már huzamosabb ideje.

Mennyi az annyi?

Az egyszeri támogatások összege általában 5-10 ezer forint körül mozog. A főváros XXIII. kerületében élők például jövedelmi helyzetünktől függetlenül évente 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kaphatnak. Persze vannak kirívó esetek is, hiszen néhány önkormányzatnál a 100 év feletti nyugdíjasok például egy egyszeri100 ezer forintos támogatást kapnak.

A rendszeres támogatások közül például a gyógyszertámogatás összege 3 000 - 8 000 forint körül mozog egy hónapban. Míg a lakhatási támogatások között is hasonló összegeket találtunk: 3 500 - 7 200 forint között.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem