2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Nyomor jut az öregeknek osztályrészül: ennyien élnek a létminimum alatt


2018 januárjában 1 997 898 volt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek belföldre folyósította a Magyar Államkincstár az öregségi nyugdíjukat. Csaknem harmaduk viszont havonta 100 ezer forintot sem kap. Vagyis a magyar nyugdíjasok nagy része kiszolgáltatott helyzetben van, komoly anyagi gondokkal küzd nap mint nap. A Nyugdíjasok Országos Képviseletének csütörtökön megtartott fórumán többek között arról is szó volt, mégis milyen körülmények között élnek ma a nyugdíjasok Magyarországon, milyenek a kilátásaik, és milyen jövő vár a még most dolgozó magyar emberekre, akik előbb-utóbb nyugdíjba mennek.

A héten számoltunk be róla, hogy a Pénzcentrum közérdekű adatigénylés keretében hozzá jutott a Magyar Államkincstár által folyósított nyugdíjakkal kapcsolatos, 2018. januári adatokhoz, melyek szerint 1 997 898 volt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek belföldre folyósította a Magyar Államkincstár öregségi nyugdíjukat. Ezeknek az embereknek a harmada viszont 100 ezer forint alatti nyugdíjban részesül. A Magyar Államkincstártól kapott adatok alapján jól látszik, hogy

Magyarországon 583 358 nyugdíjas 50 és 100 ezer forint közötti öregségi nyugdíjat kap.

 A Nyugdíjasok Országos Képviseletének csütörtökön megtartott fórumánszó volt arról, hogy a magyar nyugdíjasok kilátásai egyelőre nem túl jók. Varju Lászó, a Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke előadásában azt mondta, nem várható, hogy a nyugdíminimum összege jövőre változzon, vagyis az összeg jövőre is 28 500 forint lesz.

Önmagában a nyugdíjrendszer középtávon stabilnak tekinthető, mindenkinek lesz nyugdíja. A kérdés, hogy az mennyi lesz

 - jegyezte meg, hozzátéve, azok, akik a '90-es években úgy dolgoztak, hogy nem voltak rendesen bejelentve, vagy épp munkanélküliek voltak, és mostanában mennek nyugdíjba, vagy nem kap majd nyugdíjat, vagy csak résznyugdíja lesz. Varju úgy fogalmazott, a jelenlegi nyugdíjrendszer az erőseket tovább erősíti, a gyengék, rászorulók viszont magukra maradnak.

Százezrek nyomorognak

Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezetője, a nyugdíjasok anyagi kiszolgáltatottságáról beszélt. Ismertette, 2017-ben az egy főre jutó létminimum összege 90 450 forint volt, és a társadalom 30 százaléka élt létminimum alatt. A "nyugdíjas létminimum" összege pedig 81 405 forint.

Kb. 155 ezer olyan nyugdíjas van, aki olyan háztartásban él, ahol nem éri el a jövedelem ezt a szintet

- mondta. Érdekes egyébként, hogy míg a minimálbér összege 2018-ban (bruttó 138 ezer forint) eléri, sőt, meg is haladja a létminimum összegét, a nyugdíjminimum messze elmarad a nyugdíjas létminimum összegétől. Ezzel kapcsolatban ismertetett egy kutatást is, amelyben szakszervezeti tagokat kérdeztek arról, mi a véleményük, egyetértenek-e azzal, hogy a nyugdíjas létminimum és a nyugdíjminimum (ami jelenleg 28 500 forint) összege azonos legyen. A válaszadók

  • 51 százaléka egyet értett azzal, hogy az öregségi nyugdíjminimumnak legalább a nyugdíjas létminimum összegével megegyezőnek kellene lennie,
  • 9 százaléka úgy fogalmazott, ezt az ország gazdasági ereje nem bírná el,
  • 23 százalékuk elvi okokból nem ért egyet ezzel, mert szerintük aki keveset dolgozott korábban, az kevés nyugdíjat is érdemel,
  • 17 százalékuk nem tudta eldönteni.

Kis Ambrus ismertetett egy másik kutatást is, amiből kiderül, hogy a dolgozó magyar emberek legnagyobb félelme, hogy nyugdíjasként komoly anyagi problémái lesznek. A második helyen az életszínvonal csökkenése áll, vagyis amaitt aggódnak, hogy a következő években nem lesz elegendő a munkabérük a jelenlegi életszínvonal megtartására. A harmadik legnagyobb félelmük, hogy a jelenlegi munkájuk miatt egészségügyi problémájuk lesz, míg a negyedik nagy félelem, hogy a munkával töltöttsok idő feszültséget okoz majd a magánéletükben.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.