Koós, Demjén, Bangó: kifakadtak a nyomorgó celebnyugdíjasok

2017. november 9. 14:37

A legtöbb magyar nyugdíjas művésznek egyetlen választása van csak, dolgozni, ameddig tud, a többség nyugdíja ugyanis annyira alacsony, hogy bevallásuk szerint abból nem tudnának megélni. Nem véletlenül kapnak ennyire kevés ellátást, ugyanakkor most egy új törvényjavaslatnak köszönhetően ez hamarosan megváltozhat.

Már évek óta panaszkodnak a nyugdíjas korú magyar művészek, hogy szánalmasan alacsony nyugdíjat kapnak, holott fénykorukban nagyon jól kerestek, de az őket foglalkoztató cég nem jelentette be őket rendesen. Így a legtöbben idős korukban is arra kényszerülnek, hogy haknikból és jogdíjakból éljenek, a nyugdíjuk ugyanis semmire sem elég.

Legutóbb Koós János mondta el, hogy mennyi is az ő nyugdíja idén.

Hatvanhétezer forintot kapok, ami azért megalázó, mert a rendszerváltás előtt négy évtizedet végigdolgoztam. A monopolhelyzetben lévő Országos Rendező Iroda szerződéses művésze voltam, napestig fellépésekre jártam, rádiós és televíziós műsorokban szerepeltem. Nem én vagyok az egyetlen, aki ennyire ráfázott, de én mindenkinek azt kívánom, ilyen alacsony nyugdíja sose legyen

- mondta nemrég a Blikknek Koós. Korábban Demjén Ferenc is elmondta, hogy mindössze 48 500 forintot visz neki havonta a postás. A művész szerint ez az összeg azért ennyire kevés, mert az egykori Országos Rendező Irodánál lenyúlták a zenésznyugdíjakat. A témában azonban most többen is megszólaltak.

Tisztelem Rózsit, de tévesen fogalmazott. Az ORI és az Interkoncert egyetlen zenészt sem alkalmazott, ennél fogva nyugdíjjárulékot sem vontak le tőlük. A többségük szabad foglalkozású volt, mindenkinek magának kellett volna fizetni a járulékait

- mondta a Blikknek Hegedűs László, az Interkoncert egykori vezetője.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Bródy János, aki 2011-ig az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda elnöke volt kiegészítette ezt a választ és a zenészek védelmére kelt. Elmondása szerint bár nem volt munkaviszonyuk, de alkalomszerűen valóban levontak tőlük valamit.

Ennek az volt a hátterében, hogy az előző rendszerben volt az úgynevezett ‘kmk’, azaz a közveszélyes munkakerülés, amit az ORI és az Interkoncert igazolásaival ki lehetett védeni. Ahogy közeledtünk a rendszerváltás felé, egyre bizonytalanabbá vált a zenészek helyzete. Akik ebbe beleestek, azok ma bizony súlyos anyagi gondokkal kénytelenek szembesülni, vagy egyszerűen csak fel vannak háborodva

- mondta a lapnak a 70 éves zenész. Ezek után pedig saját nyugdíja is szóba került:

Tartozom egy vallomással. Én nem tartozom a 40-ezresek körébe, mert az Illés Klub vezetőjeként státuszban voltam a Fővárosi Művelődési Háznál, és ezek szolgálati évnek számítottak a nyugellátásom kiszámításánál

- egészítette ki válaszát Bródy János, majd hozzátette, ha a nyugdíjára lenne utalva, ő sem tudna megélni belőle.

Szeptember közepén Warhorn András zenész árulta el egy műsorban, hogy megállapították a nyugdíját, és az 51 ezer forint. A 67 éves Bangó Margit is elárulta, a nyugdíjából nem tudna megélni.

Muszáj dolgoznom, a nyugdíjamból csak egyetlen számlát tudnék befizetni a sok közül. (...) 70 ezer forintból nem élnék meg. Kell egy új kerítés, és a dédunokám taníttatását is fizetni kell

- mondta el a művésznő a Story magazinnak, majd hozzátette, hogy szerencséje van, hisz az ő műfajából nem lehet kiöregedni, mivel magyar nótát és cigányzenét nyolcvan évesen is lehet énekelni.

Nagy Feró már többször is hangot adott elégedetlenségének, szerinte, aki nem tud koncerteket adni, az éhen hal. Úgy véli, hogy egyáltalán nincsenek megbecsülve a művészek, nagyon kevés nyugdíjat kapnak az államtól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha nem lenne félretett pénzem és nem lennének fellépéseim, éhen halhatnék. Az utóbbi évben 41 ezer forintról 42 600 forintra emelkedett a nyugdíjam. Ez igazán jelentős

- mondta korábban a Ripostnak Nagy Feró. Hozzátette, elmúlt hetvenegy éves, és évente hatvan koncertet adnak a Beatricével. Ez az ő nagy szerencséje, és bízik benne, hogy még hosszú évekig örömöt tud okozni a rajongóknak.

Idén választották a Nemzet Színészének Csomós Marit, aminek köszönhetően élete végéig havi 630 ezer forintjuttatásban részesül. Ő nem árulta el, hogy korábban havonta mennyiből kellett megélnie, de azt lemondta, hogy nagyon jól jön neki ez a pénz.

A díj egyébként nagyon sokat segít abban is, hogy valamivel könnyebben éljünk, hogy könnyebben fizessünk ki egy ruhát, egy cipőt, segít abban, hogy befizessem a számláimat, támogassam a családot

- mondta a Best magazinnak Csomós Mari.

A lassan 10 éve kerekesszékbe kényszerült Lang Györgyi énekesnő, a PaDöDő tagja is elárulta, egy beszélgetős műsorban, hogy mennyi nyugdíjat kap.

Nyolcvanezer forint a nyugdíjam, de ez rockernyugdíjnak számít. A szerzői jogdíjakból és az egyéb eseményekből van még bevétel"

- mondta el az énekesnő.

Az öregségi nyugdíj átlagos összege hazánkban jelenleg 110 ezer forint körül mozog, de ez csak a statisztika. A közel 2 millió nyugdíjasnak több mint a fele még mindig 100 ezer forint alatti összegből él Magyarországon, ráadásul 74 ezernél is többen vannak, akiknek havonta 50 ezer forintnál is kevesebből kell megélnie.

A legfrissebb hírek szerint Balog Zoltán miniszter törvényjavaslatot nyújtott be, hogy művészjáradékot kaphassanak azok a 65 évnél idősebb művészek, akik korábban magas elismerésben részesültek. A járadék összege a legkisebb nyugdíj 4,25-szöröse lenne, ennek összege jelenleg 121 ezer forint. Ez persze még mindig nem sztárnyugdíj, de legalább az átlagnyugdíj összegét valamivel meghaladja.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm