2019. február 17. vasárnap Donát

Kiderült: ennyi magyar nyugdíjas áll a szakadék szélén


Nehéz helyzetben vannak az európai nyugdíjasok, és korántsem Magyarországon a legrosszabb a helyzet. A számokból kiderül, hogy az Európai Unióban a szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya 14,2 százalék volt 2017-ben, ehhez képest Magyarországon "csak" 9 százalék érintett.

Az elmúlt napokban nagy hírt kavart a hír, hogy januárban csúszott a nyugdíjak folyósítása. A Pénzcentrum több, kifejezetten nyugdíjasoknak és időseknek fenntartott Facebook-csoportban is dühös érintettekkel találkozott, sokan hangsúlyozták bejegyzéseikben, mekkora gondot jelent, hogy pénz nélkül maradtak. 

Magyarországon hatalmas szakadék tátong a nyugdíjak között. A Pénzcentrum tavaly a Magyar Államkincstártól (MÁK) kapott adatok alapján beszámolt róla, hogy 2018 januárjában 1 997 898 volt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek belföldre folyósította a MÁK az öregségi nyugdíjukat. Harmaduk havonta százezer forint alatti öregségi nyugdíjat kap, és több mint háromezren vannak, akiknek havonta kevesebb mint 25 ezer forintból kell gazdálkodniuk. És ez már a teljes ellátás, vagyis tartalmazza az öregségi nyugdíj mellett folyósított kiegészítéseket is. Ugyanakkor több mint 22 ezren 300 és 400 ezer forintos nyugdíjból gazdálkodhatnak, de közel háromezren vannak, akik 400 és 500 ezer forinti nyugdíjellátásban részesülnek. És még ennél is van feljebb, azt azonban, hogy mekkora a legmagasabb nyugdíjösszeg, amit Magyarországon folyósítanak, a MÁK nem árulta el.

Hiába tűnik megdöbbentőnek, hogy több százezren 100 ezer alatti nyugdíjból élnek hazánkban,  korántsem Magyarországon a legrosszabb a helyzet. Az Eurostat kedden közzétett adatai szerint az Európai Unióban a szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya 14,2 százalék volt 2017-ben. Összehasonlítás végett: 2016-ban ez az arány 13,8 százalék volt, 2015-ben pedig 13,2. vagyis jól látszik, hogy a szegénységnek kitett nyugdíjasok aránya évről évre nő.

A legrosszabb a helyzet Észtországban, ahol a szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya 46 százalék, Lettországban 44, Litvániában 37, Bulgáriában pedig 32 százalék ez az arány.

Franciaországban a legjobb a helyzet, ott a szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya mindössze 7 százalék, de nem sokkal marad ettől Magyarország sem, ahol a szám 9 százalék.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 428 forintos törlesztővel a Budapest Bank (THM 7,9 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (69 141 Ft/hó; THM 8,02%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Raiffeisen (69 064 Ft/hó; THM 8,25 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS