2018. május 20. vasárnap Bernát, Felícia

Jöhet az új nyugdíjkorhatár: még 70 évesen is dolgozhatunk


Sok országban fog emelkedni a nyugdíjkorhatár az elkövetkezendő években. A folyamat összhangban van a várható élettartam emelkedésével, illetve ennek segítségével válhat anyagilag fenntarthatóvá a nyugdíjrendszer.

Számos országban zajlik a nyugdíjkorhatár fokozatos megemelése - írja egy friss OECD tanulmány. Ezt a folyamatot több tényező is indokolttá teszi, amelyek közül a legfontosabbak nyilvánvalóan a demográfiai változások: egyrészt egyre nagyobb az idősek társadalmon belüli aránya, másrészt a születéskori várható élettartam is egyre növekszik.

Ezek a folyamatok anyagilag egyre nagyobb terhet rónak a nyugdíjrendszerre, hiszen egyre kevesebb aktív dolgozó kénytelen eltartani egyre több nyugdíjast. A korhatár emelése azonban segíti a rendszer pénzügyi fenntarthatóságát: a később visszavonulók tovább adóznak, 

emellett pedig - pár erről nem ildomos beszélni - kevesebb időt fognak nyugdíjasként leélni.

A folyamat a magyarországi munkavállalók számára is ismert, mivel nálunk is 65 évre emelkedett a korábban alacsonyabb nyugdíjkorhatár. Az emelés hazánkban is fokozatosan megy végbe: az új korhatár az 1956 után születetteket érinti, akik 2022-től mehetnek nyugdíjba.

A magyarországi nyugdíjkorhatár egyébként még az emelést követően sem számít magasnak, mivel az OECD sok tagállamában ezzel megegyező a korhatár. Sőt, több országban már e fölé emelkedik a korhatár: például Dániában, Finnországban és Hollandiában is megszületett már a döntés a korhatár további emeléséről.

A kép azonban vegyes, mivel sok országban egyelőre nincsen napirenden az emelés: Izland, Norvégia és Németország sem tervezi egyelőre a nyugdíjkorhatár megemelését. Emellett olyan országok is vannak, amelyek szembe mennek az árral: Lengyelországban elvetették a korhatár emelésének tervezetét, és végül a csökkentés mellett döntöttek.

Továbbra is kérdés, hogyan lehet fenntartani a rendszert

A nyugdíjkorhatár fokozatos megemelésével azonban nem tudják megoldani a legfőbb problémát, miszerint a különböző országok lakossága egyre öregszik. Korábban mi is írtunk róla, hogy a Világgazdasági Fórum (WEF) jelentése szerint nem csupán Magyarországon, de a fejlett világban is előbb-utóbb szembe kell nézni a fenntarthatatlan nyugdíjrendszer megreformálásával.

A népesség elöregedése és fogyása jelenti a legnagyobb, ám nem az egyetlen problémát: sokan vannak azok, akiknek olyan alacsony a bérezésük, hogy az állami nyugdíjkasszába befizetett hozzájárulásuk csekély. További problémát fog jelenteni, hogy a digitalizáció hatására várhatóan rengeteg munkahely fog megszűnni a közeljövőben.

Jobb, ha mindenki felkészül, 70 éves kor az új nyugdíjkorhatár"

 - állítja Suze Orman, amerikai pénzügyi guru. Nos, nagyon úgy tűnik, hogy igaza van, hiszen a probléma kezelésének másik módja, miszerint csak minimális összegű nyugdíjakat fognak folyósítani a jövőben, talán még kevésbé elfogadható megoldás.

JÓL JÖNNE 2,5 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 2,5 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, emelett bepipáltuk a "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem" és a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" funkciókat. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja (THM 8,16%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 8,17%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, a Budapest Bank, valamint az ERSTE Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 8 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

05.17-05.23
Országos

Interspar

05.17-05.23
Országos

Spar

05.17-05.23
Országos

Aldi

05.17-05.23
Országos

Auchan

05.17-05.23
Országos

Tesco

05.17-05.23
Országos

Auchan

Bor & Streetfood
05.10-05.23
Országos

Interspar

Nyár
05.09-06.20
Országos