16 °C Budapest
Nesze neked sírig tartó munka: alig dolgoznak az idős magyarok

Nesze neked sírig tartó munka: alig dolgoznak az idős magyarok

2018. február 27. 18:00

Az idősebb generációk munkában tartása egyre nagyobb igényként jelenik meg a világ több országában is, hiszen az átfogó nyugdíj problémák az egész fejlett világban jelen vannak. Mégis drasztikus az a különbség, ami az OECD országok között mutatkozik, az idősek foglalkoztatási arányát illetően. 

Durva különbségek mutatkoznak az OECD országok időskorúak foglalkoztatási rátáját illetően. Míg a lista éllovasainál akár 50 százalék fölötti foglalkoztatottság is elképzelhető még a 65-69 éves korosztályban is, addig a lista végén - ahol egyébként Magyarország is elhelyezkedik - ez az arány alig haladja meg az 5 százalékot. Hasonlóan nagy különbségek mutatkoznak egyébként az egyel alacsonyabb, 60-64 éves korosztály adatait illetően is - derült ki az OECD legutóbbi, nyugdíjjal foglalkozó kiadványából.

Az általunk választott országok adataiból jól kiolvasható, hogy a különbségek nem csak a 65-69 éves korosztályból kikerülő munkavállalók arányait tekintve döbbenetesek, hanem már a 60-64 évesek közöttiek arányát tekintve is drasztikus az eltérés.

Az abszolút lista éllovas Izlandon például 2 és félszer annyi 60-64 éves ember dolgozik arányaiban, mint Magyarországon. A vizsgált országok átlaga is bőven, 10 százalékkal magasabb, mint a magyarországi adat. Ausztriában (27%) és Szlovákiában (26,9%) azonban még a magyaroknál (32,2%) is kevesebb idős dolgozik ebben a korosztályban.

Érdekesség azonban, hogy az egyel magasabb besorolású 65-69-es korosztálynál Ausztriában (8,6%) már jócskán, de Szlovákiában (5,6%) is több idős ember dolgozik arányaiban, mint hazánkban (5,3%). Ezzel együtt, közvetlen szomszédjaink és mi is jócskán elmaradunk az OECD átlag 20,9 százalékos arányától.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az átlag felhúzásában természetesen óriási szerepe van az olyan éllovasoknak, mint a már említett Izland vagy Új-Zéland, hiszen előbbinél a 65-69-es korosztálynak 56,3, utóbbinál 42,6 százaléka dolgozik az időseknek.

Az idős kori foglalkoztatási arányokra természetesen nincs egyetlen igaz magyarázat. Mindenképpen megfigyelhető azonban, hogy jellemzően az észak-európai országokban, a Távol-Kelet egyes országaiban és Új-Zélandon, Ausztráliában magas az idős foglalkoztatás aránya, míg a dél és kelet-európai országokban alacsony. Az eltérések valószínűleg a munkához való beállítódástól, és az időskori megbecsültségtől függnek leginkább, de az arányok alakulása függhet az általános egészségügyi állapottól és az elérhető munkavégzés színvonalától, jövedelmezőségétől is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?