21 °C Budapest

Ennyi nyugdíjas kénytelen dolgozni Magyarországon

2014. október 23. 10:00

A szigorodó szabályok ellenére két évtized alatt több mint ötszörösére nőtt a nyugdíjas munkavállalók száma. Habár az időskori munkavállalással tovább növelhetjük a későbbi nyugdíjat, sokaknak ma már választaniuk kell: tovább dolgoznak vagy csak nyugdíjat kapnak.

Az élettartam hosszabbodásával a modern társadalmakban, így Magyarországon is egyre több az idős ember. Számuk és népességen belüli arányuk növekedése általános jelenség, aminek következtében egyre nagyobb teher nehezedik a társadalmi ellátórendszerre.

Ugyanakkor - a szigorodó szabályok ellenére - egyre többen döntenek úgy, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve is tovább dolgoznak.

A közvélemény az időskor határkövét általában a gazdasági aktivitás megszűnéséhez köti, így egyre későbbre tesszük az öregedés kezdetét is. Magyarországon hosszú időn keresztül változatlan volt az öregségi nyugdíjkorhatár: férfiaknál 60, nőknél 55 év. Többszöri módosítás után 2012-től azonban fokozatosan és egységesen 65 évre emelkedik. Felemelése azt jelzi, hogy 65 éves kor előtt az ember még nem számít idősnek, hiszen a társadalom teljes értékű munkateljesítményt vár el tőle - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kiadványából.

Egyre többen dolgoznak nyugdíjasként

Az elmúlt időszakban a nyugdíjrendszer változásai nagymértékben befolyásolták a 60 év feletti népesség gazdasági aktivitását. Az inaktív keresők (saját jogú öregségi nyugdíjas, rokkantnyugdíjas, hozzátartozói nyugdíjas) aránya az időskorúak között 2001 óta összességében 3 százalékponttal csökkent, számuk viszont nőtt. A korcsoportos bontás rávilágít arra, hogy az aránybeli csökkenést az okozza, hogy a 60-64, illetve a 65-69 évesek között csökkent az inaktív keresők aránya - mutat rá a KSH kutatása.

Ugyanakkor a foglalkoztatottak aránya növekedett a vizsgált időszakban, ami a fiatalabb korcsoportok gazdasági aktivitásának tudható be.

2011-ben közel 180 ezer 60 év feletti személy tartozott a gazdaságilag aktívak csoportjába (170 ezren foglalkoztatottak, közel 10 ezren pedig munkanélküliek).

Ez azt jelenti, hogy a 60 év felettiek 7,3 százaléka volt gazdaságilag aktív, míg 1990-ben mindössze 1,3 százalékuk, 2001-ben pedig 2,8 százalékuk. Láthatjuk tehát. hogy az elmúlt két évtizedben több mint ötszörösére nőtt a nyugdíjasként dolgozók száma.

Korcsoportonként ugyanakkor jelentősek az eltérések az időskorúak gazdasági aktivitási jellemzőiben.

A 60 éveseknek még több mint a negyede, de a 61 éveseknek is az ötöde, a náluk idősebb korcsoportoknak viszont már jóval kisebb hányada tartozott a gazdaságilag aktívak körébe.

2011-ben tehát a 60-61 éveseknek még viszonylag jelentős hányada volt jelen a munkaerőpiacon elsősorban aktív keresőként, másodsorban pedig nyugdíj mellett dolgozóként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyugdíj: munka mellett vagy munka helyett?

A versenyszférában korlátozás nélkül folytathatnak keresőtevékenységet az öregségi nyugellátásban részesülők - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatójából. Nekik szintén 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetniük. Ez azonban azt is jelenti, hogy az általa ezen időszak alatt fizetendő nyugdíjjárulék havi összegének 0,5 százalékával meg kell emelni a nyugdíját.

Tehát a nyugdíj melletti munkavégzéssel tovább növelhető a havi ellátás összege.

Ugyanakkor a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy ellátását szüneteltetni kell, ha a keresőtevékenységből származó jövedelme az adott év első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát (2014-ben 1.827.000,- Ft) meghaladja. Ez azt jelenti, hogy aki havonta több mint 152 ezer forint keres, annak le kell mondania mellette a nyugdíjról.

Annak is szüneteltetni kell a nyugdíjfolyósítást, aki:

  • közalkalmazotti jogviszonyban,
  • kormányzati szolgálati jogviszonyban,
  • állami vezetői szolgálati jogviszonyban,
  • közszolgálati jogviszonyban,
  • bírói szolgálati viszonyban,
  • igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban,
  • ügyészségi szolgálati viszonyban,
  • fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban,
  • vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm