2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Bevezetik a 13. és 14. havi nyugdíjat is: döntöttek a lengyeleknél


Andrzej Duda lengyel államfő aláírta az úgynevezett 13 havi nyugdíjról szóló törvényt a nyugdíjasoknak és a rokkant nyugdíjasoknak járó plusz havi juttatásról. Mindezt az Oscar-díj átadó gálán jelentette be.

Az új jogszabály értelmében a 13. havi nyugdíjat minden évben kifizetik - írta a gazeta.pl. A juttatás nagysága a március 1-jei minimális nyugdíjhoz fog igazodni, ami 2020-ban bruttó 1200 zlotyt, azaz nettó 981 zlotyt (kb. 71 ezer forint).

Matusz Morawiecki miniszterelnök bejelentése szerint a lengyel kormány elfogadta a törvényjavaslatot, amelynek értelmében 2021-től 14 havi nyugdíjat is fizetnek minden évben. Ennek nagysága hasonlóan a 13. havi nyugdíjéhoz megegyezik majd a minimális nyugdíjjal, viszont a 14. havi juttatás nem mindenkinek jár majd, hanem csak azoknak, akiknek alacsonyabb a járandóságuk. Hamarosan megkezdik a törvénytervezet tárgyalását.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk