30 °C Budapest
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.

Érik a teljes nyugdíjösszeomlás: ijesztő adat érkezett az EU-ból

2024. május 31. 17:01

A nyugdíjak között jelentősek az európai különbségek, és erős pozitív korreláció van a nyugdíjba vonulással kapcsolatos pénzügyi tudatosság és a havi nyugdíjak szintje között. A jelentés megállapította, hogy a 65 éves és idősebb európaiak számára a keresethez kötött nyugdíjak jelentik az elsődleges jövedelemforrást. Az uniós fogyasztók kevesebb mint fele bízik azonban abban, hogy nyugdíjas éveik alatt elegendő pénzük lesz a kényelmes élethez, ami aggodalomra ad okot a nyugdíjak megfelelőségével kapcsolatban. Magyarországon az egyik legalacsonyabb a havi járandóságok összege nemcsak az EU-ban, de Európában is – derül ki az Euronews Business jelentéséből.

Az Eurostat adatai szerint az egy kedvezményezettre jutó átlagos havi bruttó öregségi nyugdíjkiadások az EU-ban 2021-ben – ennél frissebb adatok még nem elérhetők – igen eltérőek voltak: a luxemburgi 2575 eurótól a bulgáriai 226 euróig, míg az uniós átlag 1224 euró volt. A tágabb értelemben vett Európai Szabadkereskedelmi Társulást (EFTA) és az EU-tagjelölt országokat is beleértve, Izland jelentette a legmagasabb átlagot, 2762 eurót, míg Albánia a legalacsonyabbat, 131 eurót – írja a portál.

Magyarországon 398 euró volt a havi átlagos nyugdíj a vizsgált időszakban, aminél csak litvániában (394 euró), horvátországban (388 euró), szlovákiában (386 euró) és romániában (382 euró) volt alacsonyabb a juttatás. Az egy ellátottra jutó öregségi nyugdíj az EU „négy nagy” országának mindegyikében meghaladta az uniós átlagot: Olaszországban volt a legmagasabb az egy ellátottra jutó nyugdíj, 1561 euró, míg Franciaország, Spanyolország és Németország közel azonos, 1450 euró körüli értéket mutatott.

A skandináv országok is jól teljesítettek, az átlagos öregségi nyugdíjak meghaladták a „négy nagy” országét. A hét legrosszabb helyezést azonban mind a balkáni országok érték el, Luxemburgban az öregségi nyugdíjakra fordított átlagos kiadások majdnem 11-szer magasabbak, mint Bulgáriában.

Magyarországon az évi 7608 eurós szint az alsó házban van. De rosszabb még a helyzet bulgáriában (5241), szlovákiában (5651), horvátországban (6955) és litvániában (6963 euró) is.

Vásárlóerő-paritáson (PPS) mérve az eltérések jelentősen csökkennek, az átlagos öregségi nyugdíj a bulgáriai 437-től a luxemburgi 1681-ig terjed. Ez azt jelenti, hogy egy luxemburgi nyugdíjas közel négyszer akkora bruttó nyugdíjat kapott, mint egy bulgáriai. Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2023-as Eurobarométer-felmérése szerint az uniós fogyasztók mindössze 42%-a bízik abban, hogy nyugdíjas évei alatt elegendő pénz áll majd rendelkezésére a kényelmes élethez, és ez jelentős eltéréseket mutat az egyes országok között. Magyarország csak az emberek 30 százaléka érzi, hogy meg tud majd élni a nyugdíjából.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Euronews Business erős pozitív korrelációt talált a nyugdíjas évek alatti kényelmes élethez szükséges pénzügyi bizalom szintje és az öregségi nyugdíj havi összege között. Ez a korreláció azt jelzi, hogy a magasabb nyugdíjakkal rendelkező országokban magasabb a bizalom szintje, míg az alacsonyabb nyugdíjösszeggel rendelkező országokban a bizalom inkább csökken. Felidézik, hogy az Európai Parlament rámutatott az időskori szegénység kockázatára, és számos ajánlást tett az uniós nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának és megfelelőségének megerősítésére.

A nyugdíjrendszerek jelentős különbségei miatt kihívást jelent a nemzetközi nyugdíjszintek összehasonlítása, és a számadatok nem feltétlenül tükrözik az egyes országok egyéni öregségi nyugdíjak szintjét vagy megfelelőségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 21. 16:08
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem