21 °C Budapest
Elderly lady sitting at the table, staring outside. Cat blurred in foreground.

Brutális lyuk tátong a magyar nyugdíjkasszában: újabb megszorításra, adóemelésre lehet szükség?

2023. szeptember 4. 09:45

Megjelent az államháztartás helyzetéről szóló legfrissebb tájékoztató, melyből az is kiderül, milyen folyamatok zajlottak le idén a nyugdíjkasszában. A Bankmonitor megvizsgálta, milyen bevételei és kiadásai voltak eddig a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, várhatóan mekkora lesz az éves hiány, és szükség van-e belátható időn belül bizonyos egyensúlyjavító intézkedésekre.

A Pénzügyminisztérium közzétette a legfrissebb, 2023. júliusi tájékoztatót, melyben az államháztartás központi alrendszerének, azon belül a Nyugdíjbiztosítási Alapnak az aktuális helyzetét is értékelik. Most megnéztük, mit mutatnak az eddigi számok, és lesznek-e még idén meglepetések ezen a téren.

Eszerint a nyugdíjakra és nyugdíjszerű ellátásokra fordított kiadások igen komoly tételt jelentenek a központi költségvetés számára. Idén az állam több mint 5 554 milliárd forintot költ erre a célra – ebből az év első 7 hónapja során már 3 428 milliárd forintot kifizettek. Utóbbi összeg tartalmazza a februárban esedékes 13. havi nyugdíjat is, így könnyedén kiszámítható, hogy egy hónapban közel 430 milliárd forintba kerül a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások folyósítása.

A nyugdíjkassza fő bevételi forrásainak a társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót tekinthetjük. Idén a tb-járulék 54%-a, illetve a szochó 71,6%-a illeti meg a Nyugdíjbiztosítási Alapot. Ezeken felül bizonyos egyéb (nem számottevő) bevételek is az alapba kerülnek.

Az idei év első 7 hónapjában a nyugdíjkasszát megillető szochó-bevétel 1 102 milliárd forintra rúgott, így 10,8%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában befolyt bevételeket. Ugyanez idő alatt a társadalombiztosítási járulék ide irányított része 1 378 milliárd forintban teljesült, ez 16,9%-kal magasabb érték a tavalyinál. A nyugdíjkassza bevételei tehát kevésbé növekedtek, mint a kiadások, így a Nyugdíjbiztosítási Alap deficitje számottevően hízott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan lehet finanszírozni a nyugdíjkassza hiányát?

Láthattuk, hogy a nyugdíjkasszát alapesetben megillető adó- és járulékbevételek még egy normál hónapban sem elegendők a nyugdíjkiadások kiegyenlítésére. Különösen nem februárban, amikor a 13. havi nyugdíj folyósítása okán gyakorlatilag megduplázódnak a kifizetések, holott ennek járulékok vagy más hasonló bevételek formájában nincs dedikált fedezete. Mindezek következtében idén összesen 1 072 milliárd forint költségvetési hozzájárulásra van szükség a zavartalan működés biztosításához. (Ez az összeg több mint 53%-kal meghaladja a tavalyi tényadatot: 2022-ben még csak 696 milliárd forintnyi támogatást igényelt a nyugdíjkassza.)

Mikor léphetnek életbe egyensúlyjavító intézkedések?

Mivel a nyugdíjkassza kiadásai tartósan és jelentősen meghaladják a bevételeit, így akár azt is gondolhatnánk, hogy a helyzet érdemi javítására irányuló intézkedések nem tűrnek halasztást. Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy változatlanul fennáll a döntéshozók akarata a méretes hiány központi finanszírozására, és nem látni jeleit annak, hogy előkészületek történnének a bevételek növelésére vagy a kiadások csökkentésére. (Ezek valószínűleg kivétel nélkül népszerűtlen intézkedések lennének, legyen szó akár adó- vagy járulékemelésről, akár a nyugdíjjogosultságok szigorításáról.)

Mindenesetre a demográfiai folyamatok hosszabb távon biztosan közbeszólnak, és előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz hozzányúlni az adó- és járulékkulcsokhoz, az egyéni nyugdíjak kiszámításának metódusához, vagy a 65 éves nyugdíjkorhatárhoz. Ez utóbbira legkésőbb akkor lehet majd szükség, amikor az idősek eltartottsági rátája (a 65 év felettiek és a 15-64 évesek számának aránya) gyors emelkedésnek indul, ami legközelebb 2033-ban várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem