12 °C Budapest
happy senior couple

Itt élnek Magyarország luxusnyugdíjasai: több 10 ezren félmilliót is bezsebelnek havonta

2023. április 12. 13:01

Több mint a duplájára nőtt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek a havi járandósága meghaladja a 300 ezer forintot 2022. januárjához viszonyítva. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint tavaly év elején még pusztán a nyugdíjasok 54,1 százaléka kapott 140 ezer forint feletti nyugdíjat, arányuk idén januárra 71 százalékra nőtt. Ebből is látható, hogy számszerűen jelentősen emelkedtek a nyugdíjak a tavalyi, illetve az idén januári éves nyugdíjemelés hatására. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy beérték volna a keresetek növekedését, vagy hogy megőrizték volna értéküket a tomboló inflációval szemben. Mutatjuk a legfrissebb adatokat arról, hányan kapnak átlag feletti nyugdíjat Magyarországon, és mennyit is érnek ezek az összegek.

Friss adatok szerint 2023 februárjában 2 427,6 ezer fő részesült nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban, ebből 1 986,7    ezren kaptak öregségi nyugdíjat a KSH szerint. Az öregségi nyugellátás átlagos összege 208 479 forint volt havonta - januárban még 208 168 forint. 2022 januárjában az öregségi nyugdíj átlagos összege még 164 102, vagyis 21,2 százalékkal emelkedett. Ennek hátterében a nagymértékű nyugdíjemelések, illetve a nyugdíjastársadalom fluktuációja áll. A frissen nyugdíjba vonulók ellátása jellemzően nagyobb, míg az elhalálozók ellátása jellemzően kisebb az átlagnál.

A KSH minden évben közzéteszi azt is, hogy hányan részesülnek bizonyos a saját jogon járó nyugdíjban és ellátásban, tehát az öregségi nyugdíjban, az életkoron alapuló ellátásokban és a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásokban, sávosan. A friss adatok alapján tavaly még 25 ezer nyugdíjas kapott 40 ezer forint alatti összeget havonta, idén már csak 23 ezer fő. Ugyanakkor 2022 januárjában még 115 ezer idős kapott 300 ezer forint feletti öregségi nyugdíjat, 2023 év elején már 308 ezren részesülnek ilyen magas ellátásban - vagyis több mint a duplájára nőtt a számuk.

A sávos felosztásból kiderül az is, hogy hányan kaptak nagyjából átlagon felüli nyugdíjat. 2022-ben több mint 160 ezer forintot a nyugdíjasok 41,7 százaléka kapott, míg 2023-ban 200 ezer forint feletti nyugdíjat a jogosultak 39,9 százaléka. Főként a 200 ezer forint feletti járandósági kategóriákban emelkedett az adott nyugdíjösszeget kapók száma, és a 140 ezer forint alatti összegre jogosultak száma csökkent nagyobb mértékben.

Az ábrán látható, hogy a nők és férfiak által kapott összegek által kirajzolt búgócsiga ábra nagyjából egyenletes, kivéve a legmagasabb fizetési sávot. Ott egyértelműen a férfiak dominálnak: míg a nyugdíjas férfiaknak 2022-ben 8,5 százaléka több mint 300 ezret kapott havonta, addig a nőknek mindössze 3,4 százaléka. 2023-ban már a férfiaknak 19,1 százaléka, tehát csaknem minden ötödik nyugdíjas férfi kapott 300 ezer forint feletti összeget, a nőknek mindössze 10,2 százaléka, vagyis minden tizedik nyugdíjas nő.

A nemrég közölt helyzetkép még a 300 ezer forint feletti kategóriát is sávokra bontotta, amelyet az összehasonlíthatóság érdekében nem tettünk fel a 2022-es adatokat is tartalmazó ábránkra. Viszont a KSH szerint 500 ezer forint feletti nyugdíjat például 23 ezer férfi kap, míg a nők közül csak 12 ezren. A 300 ezer forint feletti járandósági kategóriákban egyedül a 300-399,9 ezer forint közötti sávban magasabb a nők száma, mint a férfiaké.

A KSH kiemelte, hogy a nagyon alacsony nyugdíjak jelentős része a külföldön szerzett jogosultságok melletti résznyugdíj volt.

Óriási különbségek lehetnek területenként

A KSH részletes adatokat közölt arról is, hogy megyénként és járásonként hogy alakul a nyugellátások összege. Az öregségi nyugdíj átlagos összege Budapesten volt a legmagasabb, 248 415 forint havonta. A legalacsonyabb Bács-Kiskun vármegye átlaga volt, de az átlagos ellátás összege Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben sem haladta meg a 190 ezer forintot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A főváros mellett Pest vármegye öt járásában, valamint a Tiszaújvárosi járásban érte el a 230 ezer forintot az ellátás összege. A legalacsonyabb összegeket pedig a dél-alföldi Mórahalmi, Kisteleki, Kiskőrösi és az észak-alföldi Csengeri járásban mutatott ki a KSH, ahol nem érte el a 160 ezer forintot sem a nyugdíjak átlaga.

Nőtt a reálérték

A KSH azt is közölte, hogy a reálnyugdíjak reálkeresetekhez viszonyított értéke, azaz a nyugdíjak relatív pozíciója 2014-től 2021-ig romlott, 2022-ben azonban a nyugdíjak vásárlóerejének növekedése 2,3 százalékkal meghaladta a keresetekét. Ezt szemlélteti az alábbi ábra:

Az már más kérdés, hogy 2022 januárjában az átlagos öregségi nyugdíjösszegből - 164 102 forint - 358,3 kg fehérkenyeret, 3295 db tojást és 68,4 kg trappistát lehetett venni, míg 2023 janárjában az átlagnyugdíjból - 208 168 forint - már csak 231,3 kg fehérkenyeret, 2302 db tojást és 45,4 kg sajtot lehetett venni az átlagárak alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem