16 °C Budapest
Telephone conversation. Enchanting well-groomed aging boss in white stylish shirt and trendy accessories busily speaking on the phone in office.

Ekkora a baj? Ősztől várják a nyugdíjasokat is a közszférába

2022. július 30. 14:02

Ősztől ismét nem szükséges a kormány engedélye ahhoz, hogy a közszférában foglalkoztassák a nyugdíjasokat. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a háborús vészhelyzetre való tekintettel egy évig nem kell alkalmazni azt a szabályt, ami szerint szüneteltetik a nyugdíjkifizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint ősztől egy éven keresztül nem szükséges a kormány engedélye ahhoz, hogy a nyugdíjasok a közszférában dolgozhassanak. Ez többek között a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre, kormánytisztviselőkre, politikai szolgálatban állókra, egészségügyi, rendészeti, honvédelmi, bírói, ügyészi jogviszonyban állókra vonatkozik. Az öregségi nyugdíjra, a korhatár előtti és más nyugdíjjellegű ellátásra egyaránt vonatkozik.

A rendelet alapján 2022. szeptember 1től 2023. augusztus 31-ig a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatóak azok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt ledolgozták, feltéve, hogy a jogviszonyra irányadó jogszabály a nyugdíjasként történő foglalkoztatást lehetővé teszi. Ha a foglalkoztatás augusztus 31. után kezdődik, akkor a kezdőnaptól számított egy évig érvényes az új szabály.

A rendelet a háborús helyzetre hivatkozva hozta meg a kormány és kapcsolódik hozzá egy, a veszélyhelyzetre nem hivatkozó kormányhatározat, amely szerint a kormány véleményének kikérése nélkül foglalkoztathatóak szeptember 1-től egy évig a szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatóknál, intézményekben, hálózatoknál, illetve köznevelési vagy szakképző intézményekben mindazok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megtették.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?