18 °C Budapest
Lonely sad older man waiting for his family to visit him

Nem bírják tovább a nyugdíjasok: újabb emeléseket követelnek

2022. július 18. 12:04

Az első fél évben fokozatosan elszabadult az infláció Magyarországon, és a következő hónapokban tovább gyorsuló áremelkedési hullám várható. Éppen ezért novemberre 4,1 százalékos visszamenőleges nyugdíjkiegészítést követelnek a nyugdíjasok, januárban pedig az infláció mértékétől függően legalább 8 százalékos év elejei nyugdíjemelést az idős korosztály számára. 

Az eddig tapasztalható folyamatok alapján az idei infláció várható értéke 13%. A nyugdíjasok elvárják, hogy a kormány a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 4,1%-kal emelje. Ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023. januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete 5,2%-os fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális. Az MNB júniusban kiadott jelentésében 6,8-9,2% közötti inflációval számol. Ennek alapján a januári emelés mértékét legalább 8%-ban lehet reálisan megállapítani - áll a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) közleményében.

Ezen felül még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben. A vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek árának elképesztően gyors emelkedése méltatlan helyzetbe hozza az alacsony nyugdíjból élőket. Ezért

a 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további 4%-kal indokolt emelni, mert az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában az élelmiszereknek a súlya ezt indokolja.

Júniusban a fogyasztói árak 11,7%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest; a nyugdíjas fogyasztói kosárral számított árindex 11,8%-ot tett ki, míg az első fél évben 9,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak. A hazai vágtató infláció főként a magyar gazdaságpolitika problémáira vezethető vissza.

Kritikus a családok, különösen a többgyermekes családok és a nyugdíjasok számára, hogy az élelmiszerek ára az általános fogyasztói árindex közel kétszeresével, 22,1%-kal, ezen belül az alapvető élelmiszerek ára rendkívüli mértékben, 37%-kal emelkedett. Csak néhány példa arra, milyen helyzetbe hozza a nyugdíjasokat a vágtató infláció:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • a margarin ára 58,1%-kal,
 • a sajté 43,4%-kal,
 • a marhahúsé 41%-kal,
 • a száraztésztáé 39,9%-kal,
 • a kenyéré 39,7%-kal,
 • a sertészsiradéké 37,9%-kal,
 • a baromfihúsé 37,1%-kal,
 • a vajé 36,6%-kal,
 • a tojásé 34,3%-kal, 
 • a friss hazai és déligyümölcsöké 17,4%-kal,
 • a friss zöldségé 16,9%-kal

emelkedett a múlt év azonos időszakához képest.  Az idős emberek százezrein a rezsicsökkenés sem segít, mert nem gázzal vagy villannyal fűtenek: a szén ára 15,4%-kal, a tűzifáé 10,5%-kal drágult egy év alatt.

Az infláció további súlyosbodását mutatja, hogy gyorsan emelkedik a maginflációs mutató: a 12,2%-os májusi érték után júniusban 13,8%-ot mért a KSH. A nyugdíjasokat kimondottan hátrányosan érinti, hogy a magyar inflációs adatok - a számbavétel bizonytalansága miatt - a szokásosnál sokkal kevésbé megbízhatóak.

Az Európai Unió tagországai között a magyar infláció a felső harmadban van, és ami különösen problematikus, hogy ezen belül az élelmiszerek árának emelkedése az első három között van, és ugyanez a helyzet a maginflációs mutatóval, amely a többi tagországhoz képest kiemelkedően magas - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?