33 °C Budapest
Shocked caucasian elderly woman at home looking at laptop seeing bad news. Sad frustrated 70 years senior grandmother reads about war or coronavirus on computer feels worried

Több százezer nyugdíjas billeg a szakadék szélén: számukra már nincs menekvés?

2022. május 18. 13:01

Magyarországon minden ötödik lakost, pontosabban 1 millió 854 ezer embert fenyeget az elszegényedés és a társadalmi kirekesztődés veszélye. Köztük van 367 ezer nyugdíjas korú magyar, hiába volt jellemző korábban, hogy a 65 év feletti lakosság kevésbé fenyegetett, a 2020-as fordulatot hozott ebben. Európán belül a magyarok közül nincsenek olyan sokan kritikus helyzetben, mint például a németeknél, horvátoknál, olaszoknál, viszont nem is állunk olyan jól elszegényedés és társadalmi kirekesztődés tekintetében, mint szlovék, szlovák vagy osztrák szomszédaink.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarországon a lakosok 19,4 százalékát, vagyis 1,854 millió embert fenyegetett az elszegényedés vagy társadalmi kirekesztődés kockázata 2020-ban. Az Európai Unióban ez az arány magasabb: 21,5 százalék. Bár az EU-s átlagra növekedés jellemző 2019-ről 2020-ra, a legtöbb ország Európában javított ezen az arányon - köztük hazánk is.

Az utolsó friss adatok szerint Albániában a legrosszabb a helyzet, ahol 2020-ban közel minden második lakost fenyegetett a társadalmi kirekesztődés vagy az elszegényedés. Több országban a Balkánon, illetve Törökországban is súlyos a helyzet. Kedvezőtlen helyzetben van a mediterrán Spanyolország, Görögország, Olaszország is, és a Baltikumban a lettek, litvánok és észtek is. Az uniós átlagot súrolják a horvátok és a németek. Magyarország ebben a statisztikában még a középmezőnybe tartozik:

Ebben hazánk elmarad - bár nem sokkal - Franciaországtól, Svájctól, a skandináv országoktól, Ausztriától, de még Szlovákiától és Szlovéniától is. A legszerencsésebb helyzetben a csehek vannak: ott csak a lakosság 11,5 százaléka van kitéve az elszegényedés és társadalmi kirekesztődés kockázatának.

Ne várd meg, hogy nyugdíjas korodban felkopjon az állad! Nézd meg mennyit spórolhatsz idős korodig a Pénzcentrum kalkulátorával

A nők és az idősek számára nagyobb a kockázat

Magyarországon és az EU-ban is csökkenő tendenciát lehetett megfigyelni az elmúlt években: egyre mérséklődött azok aránya, akiket az elszegényedés vagy társadalmi kirekesztődés fenyegetett. A 2020-as azonban fordulatot hozott ebben. Ez nem is csoda, tekintve mennyi dolgozó vesztette el az állását, vállalkozás került nehéz helyzetbe.

Érdekes módon hazánkban a nők mindig valamivel többen voltak arányaiban kitéve az említett kockázatoknak, 2020-ban azonban felzárkóztak a férfiak. Miközben a magyar nők között a veszélyeztetettek aránya tovább csökkent a járvány első évében, az EU-ban nőtt a fenyegetettségük:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon a férfiak és nők körében is jelentős volt a csökkenés, 2015-ben még a férfiak 30, a nők 31,3 százalékát fenyegette a társadalmi kirekesztődés vagy elszegényedés, 2020-ra már a férfiak aránya 19,3, a nőké 19,4 százalékra csökkent.

Tegyél félre te is időben a nyugdíjadra és használd ki az állami támogatást! Nézd meg mennyit spórolhatsz a Pénzcentrum kalkulátorával

Viszont ha megvizsgáljuk, hogy a 65 éves vagy afeletti életkorú lakosság kitettsége hogyan változott, akkor éppen növekedést láthatunk, mégpedig számottevőt. Magyarországon a 65 éven aluliak között az érintettek aránya ugyanúgy csökkent évről évre, és nem volt ez másként 2020-ban sem. E kor felett viszont amíg 2019-ben az idősödő lakosság 16,7 százaléka volt fenyegetett, 2020-ra arányuk 20,3 százalékra nőtt.

Érdekes módon az EU-ban az volt a jellemző az elmúlt években, hogy amíg a 65 éves kornál fiatalabb lakosság társadalmi kirekesztettségnek, elszegényedésnek való kitettsége egyre csökkent, az idősödő lakosság arány folyamatosan emelkedik. 2015 óta 2,2 százalékpontot nőtt a veszélyes helyzetben lévő 65 felettiek aránya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?