7 °C Budapest
Older man with walking stick, leaning his head on it. Sitting and thinking about life.

Nyakunkon az igazi nyugdíjkatasztrófa: egyre kilátástalanabb helyzetben az idős magyarok?

2022. május 4. 15:05

A magyar gazdaságban az árnyomás - a nemzetközi tényezők hatására is - ez évben kritikus méretű inflációt okozott. A fogyasztói árak elszabadultak, hónapról hónapra rekordot döntenek; a márciusi árak 8,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A rohamosan gyorsuló infláció egyre súlyosabb helyzetet idéz elő a nyugdíjasok megélhetésében. 

Az infláció mértéke mellett, annak szerkezete is aggasztó: az élelmiszerek ára 13%-kal nőtt. Még ennél is súlyosabb probléma, hogy ezen belül az alapvető élelmiszerek ára drasztikusan emelkedik: például a margariné 33,6%-kal, a burgonyáé 28,3%-kal, a kenyéré 27,9%-kal, a száraztésztáé 23,6%-kal, a száraz hüvelyeseké 23,3%-kal, a sajté 21,8%-kal, a baromfihúsé 21,4%-kal, a friss zöldségé 19,6%-kal, a péksüteményeké 18,7%-kal, a zsiradékoké 18,4%-kal, a liszté 18%-kal, a marhahúsé 17,6%-kal.

A jelenlegi súlyos helyzet a mértékadó prognózisok szerint egész évben fennmarad. Az MNB szerint az éves infláció alulról, a Nemzetközi Valutaalap szakértői szerint felülről súrolja a 10%-ot.

Ilyen magas élelmiszerár-emelkedés legutóbb negyedszázaddal ezelőtt, 1997-ben fordult elő. A gyorsuló élelmiszerár-emelkedés következtében a nyugdíjas fogyasztói kosárral számolt infláció az év hátralévő időszakában gyorsabban nő az általános inflációnál. Ezért elengedhetetlen, hogy a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások júliusban 5%-kal emelkedjenek - hívja fel a figyelmet a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az infláció szerkezete, az alapvető élelmiszerek árának 20%-ot meghaladó emelkedése elviselhetetlen terheket jelent az átlagot el nem érő nyugdíjjal rendelkezők számára. Ennek enyhítésére a 160 ezer forintot meg nem haladó ellátásokat júniusban a fenti 5%-on felül 3%-os kiegészítő emelésben kell részesíteni. Ellenkező esetben idős emberek tömege kerül súlyos megélhetési válságba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem