24 °C Budapest
Close up spouses calculating family budget paying utility bills online using laptop, check loan payments, counting expenses. Economy, save money, finances management and planning, paperwork concept

Ezzel a trükkel most rengeten spórolnak hiteltörlesztésre, gyógyszerre, nyugdíjra

2022. április 7. 09:01

Egyre többen takarítanak meg az önkéntes pénztáraknál. A nyugdíjpénztári befizetések 4,6 százalékkal, az egészségpénztári hozzájárulások pedig csaknem 12,5 százalékkal bővültek egy év alatt - mondta el Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke (ÖPOSZ). A taglétszám az egészségpénztárak esetében gyarapodott nagyobb mértékben, az ÖPOSZ tagpénztárai 27 ezer új belépőt regisztráltak. A kezelt vagyon mindkét pénztártípusnál nőtt.

Több szempontból is kihívásokkal teli év volt 2021, ám a pénztári szektor tapasztalatai így is pozitívnak látszanak – mondta az ÖPOSZ elnöke a VG-nek. A nyugdíjpénztárakban kezelt vagyon értéke 2021 végén 6,6 százalékos növekedést mutatott, a pénztárakhoz 117 milliárd forint érkezett. A taglétszám 1 millió 74 ezer volt 2021 végén. Az elmúlt tíz évben megduplázódtak az összesített tagi megtakarítások - írja a lap.

Az egészségpénztárak által kezelt vagyon 4,5 százalékkal gyarapodott egy év alatt, a 2021-es évi befizetések pedig 12,5 százalékkal nőttek az egészség- és önsegélyező pénztáraknál. Ezek szerint egyre többen választják ezt a megtakarítási lehetőséget, mely rövid és középtávú célokra is fordítható és nem csak az egészséggel kapcsolatos kiadásokra használható fel. Kifejezetten pozitív változás volt 2020-hoz képest a szolgáltatások között a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása, amelynek kiadási összértéke 30,4 százalékkal, a szolgáltatás esetszáma pedig 29,1 százalékkal nőtt - írja a lap.

A korábbinál a munkáltatók is nagyobb összeggel támogatták dolgozóik öngondoskodását: a nyugdíjpénztárakba 34,8 milliárd forintot fizettek be, az egészségpénztárakba pedig 8,2 milliárdot. Az egészség- és önsegélyezőpénztári, munkáltatói befizetések szintén sokkal inkább, 16,99 százalékkal nőttek, a nyugdíjcélúak pedig 5,45 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?