15 °C Budapest
Hiába a javuló tendencia: ezért fektetheti két vállra a nyugdíjkatasztrófa Magyarországot

Hiába a javuló tendencia: ezért fektetheti két vállra a nyugdíjkatasztrófa Magyarországot

2021. június 7. 14:03

Magyarországon valamivel magasabb a csecsemőhalandóság, mitn az EU-ban átlagosan. Az évtizedes tendencia azonban abszolút pozitív, ennek ellenére ez önmagában kevés. A nyakunkban lihegő nyugdíjkatasztrófa megállításához mindenképpen.

Az Európai Unióban 2019-ben körülbelül 14 100 gyermek halt meg, mielőtt elérte volna az egy éves kort – derült ki az Eurostat friss kiadványából. Ez ekvivalens a csecsemőhalandóság arányával, ami 3,4 halálozást jelent 1 000 élveszületésre.  Ez az arányszám ugyanakkor 2009-ben még 4,2 volt, úgyhogy a tendencia továbbra is pozitív, főleg évtizedes távlatban. Ugyanis ha megnézzük, 1961-ben 1 000 élveszületésre még drámain sok, 38,2 halálozás jutott.

Csecsemőhalandóság az EU tagállamaiban

2019-ben a legmagasabb csecsemőhalandósági arányt Máltán mérték, ott 1 000 élveszületésre 6,7 halálozás jutott, míg a második Romániában 5,8, a harmadik Bulgáriában 5,6. Ezzel szemben a legalacsonyabb arány azt észtek regisztrálták, 1,6 halálesettel, őket követte Szlovénia, Finnország és Svédország, mindegyik esetében 1 000 élveszületésre 2,1 halálozás jutott.

Ha megnézzük a statisztikákat, láthatjuk, hogy Magyarországon a csecsemőhalandóság majdnem az EU-átlagot teszi ki, annál azonban valamivel magasabb az arányszám idehaza. Ami azt jelenti, hogy 2019-ben hazánkban 1 000 élveszületésre, 3,6 csecsemőhalálozás jutott, a hollandokkal holtversenyben a 11. legrosszabb adat a 27 tagállam közül. Közvetlen szomszédjaink közül ugyanakkor hárman is rosszabb helyen szerepeltek, mint mi, így Romániában, Szlovákiában és Horvátországban is több csecsemőhalálozás jut 1 000 élveszületésre.

Igaz, Ausztriában, sőt Szlovéniában már jóval kevesebb az ilyen tragédia, mint Magyarországon. E két szomszédunk már jócskán az EU-s átlag alatt szerepel a tagállamokat összehasonlító listán. Magyarország szempontjából egyébként érdekes, hogy 2010 óta szinte folyamatosan csökkent a csecsemőhalandóság, igaz két alkalommal 2012-2013 és 2018-2019 között pont, hogy növekedett. Ráadásul 2019-re 0,3 tized százalékponttal, aminek hatására ez elmúlt 3 év legrosszabb adatát produkáltuk.

Magyarországon egyébként 1961-ben 1 000 élveszületésre 44,1 haláleset jutott, ami több mint 10-szer annyi, mint 2019-ben, 58 évvel később.

A javuló tendencia sem ment meg minket?

Hiába csökken ugyanakkor a csecsemőhalandóság Magyarországon, a népesség fogyása várhatóan továbbra sem fog megfordulni. Folyamatosan fogy tehát a magyar: az előrejelzések szerint az elkövetkezendő 80 évben drámai módon fog elfogyni a magyar, évről-évre folyamatosan. Ami odáig vezethet egy korábbi Eurostat becslés szerint, hogy 

2100-ra már csupán 7,9 milliónyi magyar emberről beszélhetnek majd a későbbi korok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sokszor a szóbeszédben még ma is reménytelin emlegetett 10 milliós országhatárokon belüli magyar tehát a későbbiekben még annyira sem fogja majd megállni a helyet, mint ahogy manapság.

Ha pedig az elöregedést nézzük, akkor még sötétebb jövő előtt állnak a magyarok: az elérhető előrejelzések alapján a függőségi ráta nálunk 55-60 százalék közé fog esni, ami azt jelenti, hogy

100 munkaképes korú magyarra 55-60 65 évesnél idősebb honfitárs jut majd.

A brutális méretű népességfogyás és az elöregedés pedig valóságos nyugdíjkatasztrófát idézhet elő, ha jelenlegi rendszert vesszük alapul. Éppen ezért nem csoda, hogy az elkövetkezendő évtizedeknek az egyik kulcskérdésre lesz Magyarországon – és egyébként a fejlett világban is -, hogy mit kezdjünk a nyugdíjrendszer gyökeres átalakításával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm