Ekkora emelésre számíthatnak az idős magyarok: a 13. havi nyugdíj visszaépítése is folytatódik

Ekkora emelésre számíthatnak az idős magyarok: a 13. havi nyugdíj visszaépítése is folytatódik

2021. május 6. 10:00

A 2022-es költségvetés tervezetében több olyan információt található, amely bíztatóan hangzika nyugdíjasokra nézve. A kormány büdzsétervében emelésről, a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről, sőt még prémiumról is szó van. 

A pénzügyminiszter által beterjesztett büdzséterv 3 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizál 2022-re, így három százalékos nyugdíjemelés várható januártól. Az idei évre eredetileg 3 százalékos inflációt állítottak be, de már 3,6 százalékos várható inflációról ír a tervezet, és mint írtuk, eddig példátlan esemény, év közbeni nyugdíjkorrekció következhet, ennek 0,6 százalék lehet a mértéke. Ha úgy számolunk az átlag nyugdíj 2021 első negyedévében 148 ezer forint körül volt és végbemegy az év közbeni 0,6 százalékos korrekció, valamint a 3 százalékos emelés, akkor 2022. januárra 153 ezer forint felett lehet az átlagnyugdíj.

A tervezetben többször említik, hogy jövőre folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése – februárban kétheti plusz nyugdíjat kapnak majd az ellátottak, amire 160,3 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben. A pénzügyminiszter emellett prémiumot ígér az időseknek, Varga Mihály úgy fogalmazott, „minden idős honfitársunk számolhat vele”, 68,5 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?