20 °C Budapest
Old empty wallet in the hands .Vintage empty purse in hands of women . Poverty concept, Retirement. Special toning

Botrányos nyugdíj-para okoz álmatlanságot százezernyi magyarnál: mi lesz így velük idős korukban?

2021. április 23. 17:35

Egy friss felmérés szerint a hazai lakosság 27 százaléka tart attól, hogy nem tudja miből fog megélni nyugdíjaskorában, 21 százalék pedig kifejezetten attól fél, hogy a rokonaira kell majd támaszkodnia. Az időskori anyagi helyzet alakulásától leginkább a 36-39 éves korosztály tart.

A hazai aktív korú lakosság tart az időskori anyagi bizonytalanságtól, és attól, hogy ahelyett, hogy magukról gondoskodnának, esetleg a rokonaikra kell támaszkodniuk. Az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb kutatása szerint a megkérdezettek 27 százalékának okoz álmatlan éjszakákat, hogy miből fog megélni időskorában. Ha csak a 36 és 39 év közöttieket nézzük, ugyanez az arány már 32%, a legmagasabb valamennyi korcsoport közül. Majdnem ugyanennyien, a válaszadók 21 százaléka fél attól, hogy amikor idősebb lesz, a rokonai támogatására szorul majd.

Az időskori anyagi függetlenség fontosságát alátámasztja, hogy a megkérdezettek 50 százaléka számára nagyon fontos, hogy időskorában saját maga számára teremtse meg az anyagi feltételeket. 28 százalék számára kifejezetten fontos, hogy ne kelljen gyerekeitől, unokáitól segítséget kérnie.

A kutatásunk és a tapasztalataink is megmutatták, hogy a magyarok számára nagyon fontos, hogy időskorukban is megőrizzék anyagi függetlenségüket, ne terhet jelentsenek a családjuk számára, hanem éppen ellenkezőleg, mind életvitelükkel, mind tapasztalatukkal példaképek lehessenek a gyerekeik, unokáik számára

- számolt be a tapasztalatokról Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője „Ugyanakkor fontos, hogy ezt az anyagi biztonságot nem csak az élethosszig tartó munkával, hanem már az aktív korban megkezdett tudatos, folyamatos öngondoskodással is megteremthetjük. (...) - tette hozzá

Az OTP Nyugdíjpénztárhoz az elmúlt évben több mint 13 000 új tag csatlakozott, így a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár taglétszáma elérte a 237 ezer fős taglétszámot - áll az OTP közleményében. Ráadásul 2018 óta minden évben, a belépők átlagos életkora 40 év alatt maradt, vagyis

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a hazai lakosság egyre fiatalabban ismeri fel a nyugdíjcélú megtakarítás szükségességét.

Számukra kifejezetten kedvezett, hogy az OTP Nyugdíjpénztár lehetőséget kínál a teljeskörű digitális ügyintézésre. Ennek köszönhetően 2020-ban több mint 16 ezer kártyás tranzakciót indítottak a pénztártagok online, összesen 1,1 milliárd forint értékben.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29