11 °C Budapest

Számokon az igazi nyugdíjas-katasztrófa: döbbenetes, mi vár az idős magyarokra

2020. október 1. 14:02

Brutálisan alacsony Magyarországon a születéskor várható átlagos életkor, olyannyira, hogy a hazai adatnál csak 4 EU-s országban mértek rosszabbat. Ennél is döbbenetesebb az a tény, hogy egy 65. életévét betöltött magyar nyugdíjas hazánk egyes régióiban mennyire kevés plusz életévvel számolhat nyugdíjasként. Persze a nőknél jobb a helyzet, mint a férfiaknál, de még így is gyakorlatilag elérhetetlen távolságra vagyunk egyes spanyol, francia vagy éppen olasz régióktól.

A legfrissebb európai összehasonlító adatok szerint egy átlagos EU-ban született egyén várható életkora 81 év. A nők esetében ez valamivel magasabb, 83,7 év, míg a férfiaknál a szám 5,5 évvel kevesebb, 78,2 év. Nem meglepő az az adat sem, hogy az unió összes régiójában hosszabb életre számíthatnak a nők, mint a férfiak. 

Magyarországon ennél azonban sokkal rosszabb a helyzet. A legutóbbi, 2018-as méréskor hazánkban egy újszülött várható élettartama mindössze 76,2 év volt, ami az összesített EU-s lista

4. legrosszabb eredménye.

Mögöttünk tehát csak három ország végzett. Legrosszabb helyen Bulgária, ahol a várható élettartam csupán 75 év, amit Románia követ 75,3 évvel, majd közvetlenül mögöttünk Litvánia következett 76 évvel.

Összehasonlításképpen érdemes megnézni, hogy az EU éllovas Spanyolországban a várható élettartama az embereknek 83,5 év, ez az EU-s átlagnál 2,5 évvel több, de például a magyarnál már 7,3 évvel (!) magasabb. Hasonlóan magas a várható átlagéletkor Olaszországban, ott 83,4 év, míg az EU harmadik helyén holtversenyben Ciprus és Franciaország végzett 82,9 évvel. 

Közvetlen szomszédjaink közül Ausztriában a legjobb a helyzet, ott a várható élettartam 81,8 év, ám ettől Szlovénia sem sokkal marad el a maga 81,5 évével. Többi szomszédunk, hozzánk hasonlóan az EU-s átlag alatt szerepel, de azért Magyarország előtt végzett Szlovákia és Horvátország is, utóbbi esetében 78,2, előbbinél 77,4 év a születéskor várható élettartam. 

Bár a magyar adatok, ahogy azt látni is lehet, igen rosszak, öröm az ürömben, hogy 10 év távlatában, 1,8 évet emelkedett a várható élettartam idehaza. Ebből azonban a nemek nem egyenlően vették ki a részüket, a magyar férfiak ugyanis a legfrissebb adatok szerint csupán 72,2 életévre számíthatnak, míg a nők 79,6-ra.

A különbség tetemes, több mint 7 év.

Ráadásul ez az amúgy is magas 5,5-ös átlagos EU-s különbségnél is majdnem két évvel több. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aggasztó helyzetben a magyar régiók

Az Eurostat számaiból azt is ki lehet olvasni, hogy az az ember, aki betölti a 65. életévét még mennyi évre számíthat az életéből. A legjobb helyzetben, több mint 20 évnyi plusz élettel észak-spanyol, valamint nyugat-, dél-francia továbbá közép-olasz régiók büszkélkedhetnek. Ezzel szemben a magyar régiók csúnyán leszerepeltek ezen a téren. 

Az összes több száz EU-s régióból (NUT-2) Magyarország, Románia, Horvátország és Bulgária egyes vidékein a legrosszabb a helyet. Az adatok olyannyira sokkolóak, hogy például egy magyar nyugdíjas, aki eléri a 65. életévét, és Észak-Magyarországon lakik, átlagosan mindössze 9,4 plusz évre számíthat még az életében.

Ez az EU-s régiók közül az ötödik legkevesebb!

De nincs jobb helyzetben sokkal az az idős magyar sem, aki az Észak-Alföldön él, itt 65 év fölött még 10 évre lehet számítani, Dél-Dunántúlon 10,4-re, ahogy a Közép-Dunántúlon is. A Dél-Alföldön 11,2-re, Pesten 11,4-re, Nyugat-Dunántúlon 11,5-re, míg a legtöbbre Budapesten, pontosan 13,4-re.

Ez azt is jelenti, hogy egy budapesti nyugdíjas várhatóan 4 évvel tovább él (!), mint egy észak-magyarországi honfitársa.

De náluk még bőven 10 plusz évvel tovább él például egy madridi, dél-francia vagy közép-olasz nyugdíjas, akik így összesen még több mint 20 évet számolhatnak a 65. életévükkor ráadásként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem