11 °C Budapest
Számokon az igazi nyugdíjas-katasztrófa: döbbenetes, mi vár az idős magyarokra

Számokon az igazi nyugdíjas-katasztrófa: döbbenetes, mi vár az idős magyarokra

2020. október 1. 14:02

Brutálisan alacsony Magyarországon a születéskor várható átlagos életkor, olyannyira, hogy a hazai adatnál csak 4 EU-s országban mértek rosszabbat. Ennél is döbbenetesebb az a tény, hogy egy 65. életévét betöltött magyar nyugdíjas hazánk egyes régióiban mennyire kevés plusz életévvel számolhat nyugdíjasként. Persze a nőknél jobb a helyzet, mint a férfiaknál, de még így is gyakorlatilag elérhetetlen távolságra vagyunk egyes spanyol, francia vagy éppen olasz régióktól.

A legfrissebb európai összehasonlító adatok szerint egy átlagos EU-ban született egyén várható életkora 81 év. A nők esetében ez valamivel magasabb, 83,7 év, míg a férfiaknál a szám 5,5 évvel kevesebb, 78,2 év. Nem meglepő az az adat sem, hogy az unió összes régiójában hosszabb életre számíthatnak a nők, mint a férfiak. 

Magyarországon ennél azonban sokkal rosszabb a helyzet. A legutóbbi, 2018-as méréskor hazánkban egy újszülött várható élettartama mindössze 76,2 év volt, ami az összesített EU-s lista

4. legrosszabb eredménye.

Mögöttünk tehát csak három ország végzett. Legrosszabb helyen Bulgária, ahol a várható élettartam csupán 75 év, amit Románia követ 75,3 évvel, majd közvetlenül mögöttünk Litvánia következett 76 évvel.

Összehasonlításképpen érdemes megnézni, hogy az EU éllovas Spanyolországban a várható élettartama az embereknek 83,5 év, ez az EU-s átlagnál 2,5 évvel több, de például a magyarnál már 7,3 évvel (!) magasabb. Hasonlóan magas a várható átlagéletkor Olaszországban, ott 83,4 év, míg az EU harmadik helyén holtversenyben Ciprus és Franciaország végzett 82,9 évvel. 

Közvetlen szomszédjaink közül Ausztriában a legjobb a helyzet, ott a várható élettartam 81,8 év, ám ettől Szlovénia sem sokkal marad el a maga 81,5 évével. Többi szomszédunk, hozzánk hasonlóan az EU-s átlag alatt szerepel, de azért Magyarország előtt végzett Szlovákia és Horvátország is, utóbbi esetében 78,2, előbbinél 77,4 év a születéskor várható élettartam. 

Bár a magyar adatok, ahogy azt látni is lehet, igen rosszak, öröm az ürömben, hogy 10 év távlatában, 1,8 évet emelkedett a várható élettartam idehaza. Ebből azonban a nemek nem egyenlően vették ki a részüket, a magyar férfiak ugyanis a legfrissebb adatok szerint csupán 72,2 életévre számíthatnak, míg a nők 79,6-ra.

A különbség tetemes, több mint 7 év.

Ráadásul ez az amúgy is magas 5,5-ös átlagos EU-s különbségnél is majdnem két évvel több. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Aggasztó helyzetben a magyar régiók

Az Eurostat számaiból azt is ki lehet olvasni, hogy az az ember, aki betölti a 65. életévét még mennyi évre számíthat az életéből. A legjobb helyzetben, több mint 20 évnyi plusz élettel észak-spanyol, valamint nyugat-, dél-francia továbbá közép-olasz régiók büszkélkedhetnek. Ezzel szemben a magyar régiók csúnyán leszerepeltek ezen a téren. 

Az összes több száz EU-s régióból (NUT-2) Magyarország, Románia, Horvátország és Bulgária egyes vidékein a legrosszabb a helyet. Az adatok olyannyira sokkolóak, hogy például egy magyar nyugdíjas, aki eléri a 65. életévét, és Észak-Magyarországon lakik, átlagosan mindössze 9,4 plusz évre számíthat még az életében.

Ez az EU-s régiók közül az ötödik legkevesebb!

De nincs jobb helyzetben sokkal az az idős magyar sem, aki az Észak-Alföldön él, itt 65 év fölött még 10 évre lehet számítani, Dél-Dunántúlon 10,4-re, ahogy a Közép-Dunántúlon is. A Dél-Alföldön 11,2-re, Pesten 11,4-re, Nyugat-Dunántúlon 11,5-re, míg a legtöbbre Budapesten, pontosan 13,4-re.

Ez azt is jelenti, hogy egy budapesti nyugdíjas várhatóan 4 évvel tovább él (!), mint egy észak-magyarországi honfitársa.

De náluk még bőven 10 plusz évvel tovább él például egy madridi, dél-francia vagy közép-olasz nyugdíjas, akik így összesen még több mint 20 évet számolhatnak a 65. életévükkor ráadásként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?