4 °C Budapest

Érik a nyugdíjkatasztrófa: sok százezer magyar alig kap majd ellátást

MTI
2019. február 26. 17:55

Egyre több egyéni vállalkozó választja adóformaként a katát, viszont ennek súlyos következményei lehetnek a későbbi állami nyugdíjuk összegére nézve, amire érdemes időben felkészülniük.

2019-re már 311 ezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját, vagyis a katát. Az ő számuk a következő években akár meg is duplázódhat a kedvező adózás miatt, ugyanis idéntől kezdve a katás vállalkozóknak évi 12 millió forintos bevételig mindössze havi 50 ezer forint adóterhet, illetve évente egyszer iparűzési adót kell befizetniük, a 27 százalékos áfa és az egyéb járulékterhek alól viszont mentesülnek.

A kedvező adózás hátránya, hogy a katás vállalkozók még annyi nyugdíjra sem számíthatnak, mint a minimálbért keresők

- hívta fel a figyelmet Sipos Viktória, a Grantis nyugdíjszakértője. Az ötvenezres adó ugyanis bruttó 94 ezer forint járulékalapra jogosít fel, ami a minimálbért sem éri el.

Negyven évnyi munkaviszony után jelenleg nagyjából 34 ezer forint havi nyugdíja lenne egy katás vállalkozónak.

"Félmegoldás ugyan, de a katások önként vállalhatják a magasabb adózást a kedvezőbb járulékalapért cserébe" - tette hozzá a szakértő. Ez havi 25 ezer forinttal több adót jelent, ami valóban növeli a járulékalapot, viszont negyven év munkaviszony után még mindig csak havi 57.000 forintos nyugdíjra tesz jogosulttá. Ez kevesebb mint fele a mostani átlagnyugdíjnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Amit a katások az adókedvezményen nyernek, annak egy részét érdemes nyugdíjcélú megtakarításba fektetniük" - hangsúlyozta a szakértő, aki elmondta, hogy erre már Magyarországon is három államilag elismert lehetőség van: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás, melyek segítségével kiegészíthető az alacsony állami nyugdíj.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm