18 °C Budapest

Ennyivel szúrnák ki a kispénzű nyugdíjasok szemét: mégis ki dolgozna ennyiért?

2018. december 8. 07:00

Rengeteg nyugdíjasnak nem maradt más, mint a munkavállalás, ha egyáltalán meg akar élni valahogy. Korábban például kiderült, több százezren kapnak kevesebb, mint 100 ezer forintot havonta, sokezer idősnek pedig még a 30 ezret sem éri el a nyugdíja. A Pénzcentrum most megnézte, milyen állásokat kínálnak nekik.

Egyre több nyugdíjas szorul rá, hogy valamilyen mellékes után nézzen, mert csak a járadékból nem tudna megélni. A legfrissebb adatok szerint több százezer nyugdíjas él nyomorban Magyarországon, a nyugdíjasok körében egyre nagyobb a jövedelmi szegénység mértéke. A relatív jövedelmi szegénység a nyugdíjasok körében 10 százalékra emelkedett 2017-ben a korábbi 9,1 százalékról, míg 2010-ben még csak a nyugdíjasok 4,6 százalékát érintette ez a probléma - derült ki a KSH adataiból.

Jövedelmi szegénységben élőknek azokat nevezi a statisztika, akiknek jövedelme nem éri el a medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a relatív szegénységi küszöb értékét. Ez az érték tavaly havi 83 854 forintra jött ki, vagyis minden 10. nyugdíjas tavaly ennél kevesebb pénzből gazdálkodott egy hónapban.

Korábban kiderült, hogy a majdnem kétmillió nyugdíjas harmadának kevesebb mint 25 ezer forintból kell gazdálkodnia. Ez már a teljes ellátás, vagyis  tartalmazza az öregségi nyugdíj mellett folyósított kiegészítéseket is. Ami még ennél is rémisztőbb, hogy 2017-ben közel 5 ezren voltak, akik 10 ezer forintnál is kevesebb állami nyugdíjat kaptak.

Nem marad más, mint munkát vállalni

Mint látható, rengeteg nyugdíjasnak nem maradt más esélye, mint a munkavállalás. Jövőre mindez könnyebb lesz, hiszen Fontos korlátozást oldhat fel a kormány a nyugdíj mellett dolgozókkal kapcsolatban. Egyfelől csökkenhet az általuk (és utánuk) fizetendő adók és járulékok mértéke, másfelől pedig hiába keresnek majd többet évente, mint a havi minimálbér tizenkétszerese, az állam mostantól nem fogja felfüggeszteni a nyugdíjukat sem (ahogy ezt jelenleg teszik). Emellett tavaly életre hívták a nyugdíjas szövetkezeteket is, amelyek is azt szolgálják, hogy az idősek is tudjanak munkát vállalni - emellett a cégek is kedvezményeket kapnak, ha a szövetkezeteken keresztül alkalmaznak nyugdíjasokat.

Ugyanis a szövetkezeten keresztül végzett munka után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, így a cégeknél a munkavégzés költségére nem rakódnak rá a közterhek. Ráadásul a mindenkori - az idén 127 500 forintos - minimálbérig étkezési utalványt is adhatnak a nyugdíjas szövetkezetek dolgozóinak, akár szja-mentesen is.

A nyugdíjas szövetkezeti tagok nyugdíját pedig semmilyen szinten nem érinti a foglalkoztatás: vagyis a munkájukért kapott fizetés mellett a nyugdíjukat is megkapják minden hónapban. Ugyanakkor a rendszer nem kiforrott, vannak még zökkenők: korábban a Pénzcentrumnak egy asszony arról számolt be, hogy ha ő magának nem keres állást, akkor a szövetkezeten keresztül nem tudott volna elhelyezkedni.

Hatalmas a kínálat

Körülnéztünk az interneten, hogy milyen lehetőségei vannak egy nyugdíjasnak, aki munkavállalással akarja kiegészíteni jövedelmét. A már fentebb említett szövetkezeteknél nem keresgéltünk, mivel ott személyre szabott ajánlatokat szoktak köldeni a tagoknak. Csak az ismert álláskereső portálokra, illetve a Google keresőjére hagyatkoztunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kiderült, a nagy áruházláncok szinte mindegyike kínál poziciókat kasszásoknak, árufeltöltőknek, ahová az idősebbek jelentkezését is várják - hiszen amúgy is komoly munkaerőhiánnyal küszködnek. Emellett találtunk hidegkonyhai kisegítő állást is, ahol bruttó ezer forintot fizetnek 6-6,5 óra bejelentett munkáért. Idény jellegű munkában el lehet menni ajándékokat csomagolni is egy drogériába, óránként nettó 870 forintért - ez a lehetőség értelemszerűen csak karácsonyig él.

Egyéb csomagolói állások is vannak, egy budapesti hűtőházba például teljes munkaidőre keresnek alkalmazottat, aki akár nyugdíjas is lehet. A fizetés "versenyképes", és cafetériát is igér a hirdetés. Különféle boltokban például a webes rendelések összekészítésére is alkalmaznának nyugdíjasokat.

Úgy tűnik hazánkban vészesen hiány van benzinkutasokból is, ugyanis számos olyan hirdetés bukkant fel az interneten, amelyek kortól és végzettségtől függetlenül keresnek shop eladókat, kútkezelőket. Nappalos, éjszakai, 4-6-8 óra, mindegy, csak menjen valaki dolgozni a benzinkútra. A fizetés tekintetésben csak a "versenyképes" jelzőt találtuk.

Akinek van jogosítványa, és bírja az éjszakázást, az elmehet akár egy sofőrszolgálathoz is dolgozni: a hirdetés szerint akár saját kocsival is lehet dolgozni, ekkor térítik az üzemanyagot is. A fizetés nem rossz, minden napra 7000 forintot fizetnek, estétől hajnalig kell dolgozni, és a borravalót is megtarthatja az alkalmazott. Sőt, szilveszterkor duplafizuval kecsegtetnek! Vagy el lehet menni portásnak, parkolóőrnek: ezekre a munkákra is számos hirdetést találni az álláskereső portálokon.

Címlapkép: MTI -Varga György

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem