Élethosszig tartó munka várhat a magyar fiatalokra: alig van, aki megtakarít

Élethosszig tartó munka várhat a magyar fiatalokra: alig van, aki megtakarít

2018. augusztus 14. 19:00

A fiatalabb generációk egyre inkább felismerik a nyugdíjcélú megtakarítás fontosságát. Egy új kutatás rámutatott, hogy az Y generációba tartozó válaszadók több mint 47 százaléka gondolja úgy, hogy már 25 éves kor előtt érdemes megkezdeni az anyagi felkészülést a nyugdíjas korra. Ezzel szemben az nyugdíjpénztár belépési adatai azt mutatják, hogy a legtöbben továbbra is inkább 40 éves koruk körül kezdenek el félretenni a nyugdíjas évekre.

Jelentős az eltérés a magyar aktív korú lakosság szándékai és tettei között, ha a nyugdíjcélú megtakarításokról van szó - derült ki az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült, 1000 válaszadó online megkérdezésével készült reprezentatív felméréséből. A kutatásban résztvevők 70 százaléka gondolja úgy, hogy 18 és 35 éves kora között el kell kezdeni félretenni ahhoz, hogy anyagilag biztos nyugdíjas koruk legyen. Ennek ellenére a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár belépési statisztikái szerint továbbra is 40 év körül mozog az új belépők átlagos életkora.

A kutatás eredményei rámutatnak, hogy pozitív folyamatok indultak el a lakosság gondolkodásában, ugyanis a most pályakezdőnek vagy fiatal munkavállalónak tekinthető Y generáció körében 20 százalékkal magasabb azoknak az aránya, akik szerint már 25 éves kor előtt el kell kezdeni a felkészülést, mint a teljes aktív korú lakosság körében. 

A legfrissebb felmérésünk bebizonyította, hogy a fiatalabb generációk felismerték, hogy már pályájuk elején, gyakorlatilag az első munkahely megszerzésekor el kell kezdeniük gondoskodni a saját boldog nyugdíjas éveikről. Azonban sajnos a felismerés nem elég, cselekedni is kell, különben a mai fiatal generációkra az élethosszig tartó munka vár

- modnta el Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. 

Útmutatásra van szükség

A 251 milliárd forintnyi vagyont kezelő nyugdíjpénztárhoz csak 2018-ban eddig több mint 7200 új tag csatlakozott, akiknek az átlagéletkora a korábbi évekhez hasonlóan idén is 40 év körül alakult. A friss felmérés arra is rámutatott, hogy mind a Z mind az Y generáció tagjai között több mint 40 százalék azon válaszadók aránya, akik egy idősebb, tapasztaltabb személyre hallgatnak fontos döntések meghozatalakor.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?