12 °C Budapest
Nem jelent érdemi segítséget a nyugdíjprémium

Nem jelent érdemi segítséget a nyugdíjprémium

2017. szeptember 26. 10:00

Idén először kaphatnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára nyilatkozata szerint - írja a 24.hu. A szakértők azonban úgy gondolják, hogy ez pont a valódi rászorulókon nem segít.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár azt nyilatkozta, hogy idén először kaphatnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok. A kifizetés akkor valósulhat meg, ha az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, valamint teljesül az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja.

Simonovits András nyugdíjszakértő elmondta, hogy a nyugdíjprémium kifizetését törvény szabályozza, tehát ez egy kötelesség, és nem pedig valamiféle extra jutalom. Ugyanakkor nem tartja jó megoldásnak, mivel a törvény arányos elosztásról rendelkezik, így a kispénzű nyugdíjasok 3-4 ezer forint egyszeri összeget kaphatnak, míg a 600 ezer forintot kapó nyugdíjas megkaphatja a 80 ezer forintnyi törvényi maximumot is.

Matits Ágnes közgazdász, nyugdíjszakértő azt is elmondta, hogy utóbbira jóval kevesebb példa van, mivel a magyarországi nyugdíjasoknak csupán a 6 százaléka kap 200 ezer forint feletti öregségi nyugdíjat. Az átlagnyugdíj havi 113 ezer forint.

A két szakértő egyetértett abban, hogy jobb megoldás lenne a prémiumra rendelkezésre álló pénz egyenlő összegben való szétosztása a nyugdíjasok között.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?