31 °C Budapest
Sosem volt még ekkora a várólista az idősotthonokba

Sosem volt még ekkora a várólista az idősotthonokba

2017. augusztus 11. 10:00

Eredménytelenek bizonyultak az idősgondozásban is folyamatossá váló változtatások: soha annyian nem vártak idősotthoni elhelyezésre, mint ma - írja a Népszava.


Az utóbbi években megszámlálhatatlan mennyiségű jogszabály született az idősgondozás hazai rendszerének átszervezésére, de ezek többsége eddig életképtelennek bizonyult - mondta a lapnak minden megkérdezett szociális munkás.

Megpróbálták kinyomozni, vajon tudnak-e róla, hogy mi valósult meg abból, hogy a kórházak krónikus belgyógyászati osztályait átadják a szociális ágazatnak, senki nem tudott lezajlott átadásról. Elmondásuk szerint a házi idősgondozás pontrendszerének megbolygatása sem hozott érezhető változást.

A változtatások ugyanakkor több helyen elhamarkodott lépésekhez vezettek. Migács Tibor, az SZTDSZ országos elnöke Békéscsaba példáját említette a lapnak, ahol a jogszabályváltozásokra hivatkozva olyan drasztikus térítési díj-emelést vezettek be a házi szociális gondozásban, hogy az idős emberek sorra mondták vissza az igényüket, mert az alacsony nyugdíjaikból képtelenek voltak megfizeti az ellátást. A lecsökkent gondozotti kör miatt el kellett volna küldeni a szakképzett gondozókat, és végül csak a szakszervezet közbenjárására maradhattak a 8 óra helyett 6 órás munkaviszonyban.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?