Tényleg csak ennyi kellene a boldog nyugdíjas évekhez?

Tényleg csak ennyi kellene a boldog nyugdíjas évekhez?

2016. november 16. 17:04

A megkérdezett cégvezetők számára egyre fontosabb, hogy gondoskodó munkáltatóként tekintsenek rájuk dolgozóik, ezt többek között a béren kívüli juttatásokkal szeretnék elérni. Fata László cafeteria szakértő a jövő évi cafeteria jogszabály változások kapcsán vizsgálta a munkáltatók hozzáállását a béren kívüli juttatásokhoz. Az OTP Nyugdíjpénztár szerint az egyéni öngondoskodás mellett a munkáltatókra is nagy feladat hárul abban, hogy hozzájáruljanak dolgozóik boldog nyugdíjas éveihez.

A jelenlegi tervek szerint január elsejétől változik a nyugdíj előtakarékosságot, egészséget és egészségmegőrzést támogató béren kívüli juttatások adóvonzata. Az eddigi, kedvezményes, 34,51 százalékos adózás helyett jövőre a munkáltatók már 49,56 százalékos terhek mellett gondoskodhatnak munkavállalóikról.

Fata László cafeteria szakértő legfrissebb munkáltatói felméréséből kitűnik, hogy bár a cégvezetők 47 százaléka szerint a kedvező adózású készpénz lesz 2017-ben a legnépszerűbb cafeteria elem, csupán 14 százalékuk zárkózott el a magasabb közteherrel adózó - vagyis a pénztárakat is magukban foglaló - juttatásoktól. Vitathatatlan, hogy ezek a nyugdíjcélú megtakarításokat kiegészítő juttatások az elmúlt években nagy népszerűségre tettek szert.

"Bizakodásra ad okot, hogy a munkáltatók nagy része az átalakuló adóterhek ellenére sem mond le a hosszú távú gondoskodást elősegítő béren kívüli juttatásokról" - fejtette ki Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette:

ésszerű lépés lenne, ha az éves 100 ezer forintos készpénztámogatást a munkavállalók öngondoskodásra fordítanák, hiszen az egyéni befizetéseik után igénybe vehetik az év végi 20 százalékos adó-visszatérítési lehetőséget is, amivel még közelebb kerülhetnek a gondtalan nyugdíjas évekhez.

A munkáltatói gondoskodás fontos szerepet tölt be a cégek életében, a megkérdezettek 90 százaléka alkalmaz valamilyen - dolgozói választásra épülő - cafeteria elemet. Az okok sokfélék lehetnek, a három legnépszerűbb az ilyen ösztönző, béren kívüli juttatások alkalmazására a munkavállalók bevételeinek kedvező adózású bővítése, a lojalitás növelése és a gondoskodó munkáltatói kép kialakítása. A kutatás szerint a megkérdezett vezetők 67 százaléka a fenti három ok valamelyikét említette elsősorban.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?