7 °C Budapest
Köddé vált több tízezer magyar nyugdíjas: mi történhetett?

Köddé vált több tízezer magyar nyugdíjas: mi történhetett?

2016. augusztus 22. 05:32

Bár az elmúlt években folyamatosan növekedett hazánkban az öregségi nyugdíjasok száma, a hozzátartozói nyugdíjban részesülők egyre kevesebben vannak. Évről évre csaknem tízezer fővel csökken a számuk, de mi lehet a magyarázat?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyugdíjrendszer átalakulását követően 2012-ben jelentősen csökkent az öregségi nyugdíjasok száma Magyarországon, ám azóta komoly növekedés figyelhető meg. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. 2015 decemberében pedig ez a szám ugyan némileg csökkent, de így is elmondható, hogy az elmúlt években több tízezer fővel növekedett az öregségi nyugdíjasok száma hazánkban.

Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon.

A KSH becslései szerint ötven év múlva 7,9 millióra csökken Magyarország lélekszáma, a lakosság elöregedése miatt pedig muszáj lesz felemelni a nyugdíjkorhatárt.

Hozzátartozói nyugdíjak

Míg az öregségi nyugdíjasok száma folyamatos növekedést mutat, addig hozzátartozói nyugdíjat egyre kevesebben kapnak - értesült a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságtól (ONYF).

Míg 2011-ben a hozzátartozói nyugdíjban részesülők száma még elérte a 223 ezer főt, addig a legfrissebb statisztikák szerint már csak 155 ezer főre tehető azoknak a száma, akik valamilyen jogcímen hozzátartozói nyugdíjat kapnak. De mi lehet az oka a hatalmas csökkenésnek?

A főellátásként hozzátartozói nyugdíjban részesülők létszámcsökkenésének oka a halálozási mutatóinak folyamatos javulása, saját jogú nyugdíjasok egyre nagyobb lefedettsége, árvaellátásra jogosító életkorúak korábbiaknál alacsonyabb létszáma

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság.

Az fenti számokhoz azonban fontos hozzátenni, hogy nem tartalmazzák azokat, akik a saját nyugdíjuk mellett kapnak még valamilyen egyéb ellátást. 2015 januárjában például 657 ezren, 2016-ban pedig 652 ezren kaptak kiegészítésként özvegyi nyugdíjat.

Ki kaphat hozzátartozói nyugdíjat?

Hozzátartozói nyugdíjat a meghatározott szolgálati idő megszerzése után a biztosított (volt biztosított) hozzátartozója kaphat. Ilyen lehet az: özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj:

  • Özvegyi nyugdíjat kaphat: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs és élettárs is, amennyiben eleget tesz a törvényben leírt feltételeknek.
  • Árvaellátásra az a gyermek jogosult, akinek szülője öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy a haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte. Az árvaellátás a gyermek 16. életévének betöltéséig jár, de legfeljebb a 25. életév betöltéséig folyósítható.
  • Szülői nyugdíjra az jogosult, akinek gyermeke öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy akinek gyermeke haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte. Továbbá, ha a szülő a gyermekének halálakor munkaképességű volt, vagy a 65. életévét betöltötte, és a gyermeke, unokája a halálát megelőző egy éven át túlnyomó részben eltartotta.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18