Ennyivel kap több nyugdíjat jövőre Nagy Feró, Koós és Aradszky

Ennyivel kap több nyugdíjat jövőre Nagy Feró, Koós és Aradszky

2016. augusztus 11. 11:03

Jövő év januárjától 0,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ezzel a jelenlegi átlagnyugdíj összege 986 forinttal fog nőni. De mennyivel kaphatnak majd többet a magyar celebnyugdíjasok?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még tavasszal jelentette be, hogy a költségvetés elkészítésekor 0,9 százalékos inflációval számolnak, ezért a nyugdíjak reálértékének megőrzése érdekében jövőre a nyugdíjak is 0,9 százalékkal emelkedhetnek. Ez pedig azt jelentené, hogy a jelenlegi öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forintról 110 547 forintra emelkedne.

Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt hívjuk inflációkövető emelésnek. (Az infláció a pénz vásárlóerejének romlását jelenti.) Ezért várható, hogy 2017-ben 0,9 százalékkal nőnek majd a nyugdíjak.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) 2017. januárjában minden érintettet levélben személyre szólóan fog értesíti a jövő évi emelésről és arról is, hogy a folyósított összegből milyen jogcímen és milyen mértékben történik levonás.

Az emelést minden nyugdíjas vagy egyéb ellátásban részesülő megkapja, nem kell hozzá külön kérelmet benyújtani.

Mennyivel kapnak többet jövőre a hírességek?

A nyugdíjas hírességek egymás után mesélnek arról, hogy mennyire alacsony nyugdíjat kapnak. A legtöbben nem is igazán tudják elképzelni, hogy mi lenne, ha nem kapnának még most felkéréseket és nem tudnának dolgozni, vagy esetleg ne takarékoskodtak volna korábban.

Nagy Ferónak a nyugdíja az idei évben is csupán 41 000 forint havonta, ezért számára az emelés nem lesz túl nagy összegű, összesen 369 forinttal visz majd neki többet a postás. De Aradszky Lászlónak és Koós Jánosnak sem emelkedik 500 forintnál sokkal többel a nyugdíja jövőre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos a takarékoskodás

A hírességek nyugdíjával kapcsolatban egy dolog biztos: csak olyan jövedelmek után kapnak nyugdíjat, ami után fizettek társadalombiztosítási (TB) járulékot. Feltételezhetjük azonban azt, hogy a sztárok nem kerestek olyan keveset, mint amennyi után most nyugdíjat kapnak.

Igazán nehéz helyzetben azok vannak, akik a minimálbér szintjén kerestek, és esélyük sem volt a takarékoskodásra, ráadásul egyéb jövedelmük sem volt. Ez a probléma pedig sokakat érint (ma is), ennek gyökerei pedig a nagyon alacsony bérekre és a fekete - és szürkegazdaságra vezethetők vissza.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15