26 °C Budapest
Kiszámoltuk: ennyi nyugdíjjal szúrják ki jövőre Medveczky Ilona szemét

Kiszámoltuk: ennyi nyugdíjjal szúrják ki jövőre Medveczky Ilona szemét

2016. május 21. 12:34

Elakadt a szava Medveczky Ilonának, amikor a méltányossági nyugdíjemeléséről kérdezték, a művésznő szemét ugyanis havi plusz kétezer forinttal szúrták ki. Úgy kapott mindössze ennyit, hogy a jövő évben várhatóan 630 forintos emelésre számíthat. Az alacsony emelés azonban nemcsak Medveczkyt sújtja, az idősek túlnyomó többsége jövőre kevesebb, mint ezer forintos emelést kaphat és hosszútávon sem valószínű, hogy jelentősebb mértékben emelkednek a nyugdíjak.

A Pénzcentrumon már írtunk arról, hogy Medveczky Ilona nyugdíját méltányossági okokból megemelték. Az emelés azonban csupán kétezer forint volt, így a művésznő 70 ezer forintból gazdálkodhat havonta.

A művésznő nem szeret panaszkodni, azonban azt fontosnak tartotta elmondani, hogy a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem él nagylábon, igyekszik mindenen spórolni. Mindössze másfél havonta ül autóba, és mivel az ételt egy futárcégtől kapja, így a legtöbbet a kutyáira költi. A nyugdíjemelését viszont nem akarta kommentálni:

Ne haragudjon, ehhez én nem tudok mit hozzászólni. Mit szólnék? Erre nem lehet mit mondani. Egyszerűen: no comment!

- nyilatkozta Medveczky Ilona a Borsnak.

Mindenki ilyen kevés emelésre számíthat?

Az alacsony nyugdíjemelés azonban nemcsak a művésznőt fenyegeti, jövőre például (a jelenlegi tervek szerint) mindössze 0,9 százalékkal nőhetnek a járadékok.

Ez Medveczky Ilonának mindössze 630 forintot jelenthet a 70 ezres nyugdíját figyelembe véve.

Ha az átlagos öregségi nyugdíjjal számolunk, akkor a járadék 109 561 forintról 110 547 forintra emelkedhet jövőre, vagyis kevesebb, mint ezer forinttal kaphat többet egy átlagos időskorú.

Az alacsony emelkedés oka, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint a nyugdíjakat a tervezett infláció szintjével növelhetik, ennek értéke jövőre 0,9 százalék a tervek szerint. Mivel a nyugdíjasok többsége 100 ezer forint alatti nyugdíjat kap havonta, ezért szinte biztos, hogy a többség kevesebb, mint ezer forint emelésre számíthat.

Mennyi lehet az emelés hosszútávon?

A jövőben, hosszútávon ugyan magasabb inflációra számíthatunk, mégis, könnyen lehet, hogy nem lesznek nagy nyugdíjemelések a következő években. Ennek oka, hogy a következő 10 évben mennek nyugdíjba az egykori Ratkó-gyerekek. Mivel a járadékra jogosultak száma radikálisan nő, az adófizetők száma pedig csökken, ezért szinte biztos, hogy reformra szorul a jelenlegi nyugdíjrendszer, az átalakításokat pedig a következő 10 évben kell meglépni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Persze számtalan technika van a rendszer fenntarthatóságának megőrzésére, jelenleg is a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése zajlik, azonban ez várhatóan nem oldja meg maradéktalanul a problémákat.

Ezek a lehetőségek a legvalószínűbbek:

  • A leginkább kézenfekvő a nyugdíjkorhatár megemelése. A fenntarthatósághoz azonban olyan mértékű emelésre lenne szükség, ami akár 70 év felé is emelhetné a nyugdíjkorhatárt.
  • A másik lehetőség a nyugdíjak csökkentése. Jelenleg a minimálnyugdíj 28 500 forint, ami olyan alacsony, hogy nem elegendő arra, hogy meg lehessen belőle élni. Ennek mértékét nehezen csökkenthetik, hiszen ez ténylegesen életeket fenyegetne. Az átlagnyugdíj mértéke sem túl magas (111 ezer forint), így elképzelhető egy olyan átalakítás, amely a gazdagabb (átlag feletti) nyugdíjasoktól vesz el.
  • A nyugdíjrendszer magán kézbe adása is orvosolhatja a problémákat, ez azonban olyan horderejű változásokat hozhatna, amelynek rövidtávon sok vesztese lehet, cserébe viszont hosszútávon is fenntartható rendszert eredményezne.

Számtalan lehetőség van még a fentiek mellett is a rendszer átalakítására, a legvalószínűbb azonban, hogy a felsoroltak sajátos egyvelegével történhet meg az átalakítás. A legnagyobb kérdés azonban az, hogy melyik lehetőség mennyire lesz hangsúlyos az reformok során, erre csupán az aktuális kormányzat fog majd választ adni.

A nyugdíjreformról ITT olvashatsz részletesen, a nyugdíjemelés várható értékéről ITT írtunk korábban.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?