33 °C Budapest
Komoly nyugdíjemelést kapott Medveczky Ilona

Komoly nyugdíjemelést kapott Medveczky Ilona

2016. május 17. 16:31

A Pénzcentrumon is beszámoltunk korábban arról, hogy Medveczky Ilona mennyire alacsony nyugdíjat kap, mindössze 68 ezer forint jár neki havonta. A hatóság azonban megsajnálta a művésznőt és méltányosságból nyugdíjemelést kapott, ami viszont csupán kétezer forint volt. Mégis hogyan lehet ebből kijönni?

Medveczky Ilona 68 ezer forintos nyugdíjon tengődött áprilisig, azonban amikor a hatóságok megtudták, hogy mennyire nehéz helyzetben van a táncművész, méltányossági alapon nyugdíjemelést kapott. Az emeléssel azonban nincs sokkal beljebb Medvecky, ugyanis mindössze kétezer forint pluszt kap havonta - számolt be róla a Kiskegyed.

Ugyan egy ételfutár cég ingyenesen látja el a művésznőt étellel, azonban így is rengeteg kiadása van. Sok területen azonban kedvezmények járnak, nemcsak az ismert nyugdíjasoknak, hanem minden magyar nyugdíjasnak járnak. Ezeket kihasználva rengeteg pénzt megspórolhatnak, sokuknak erre szüksége is van a megélhetéshez. Mire kaphatnak kedvezményt a nyugdíjasok?

Utazási kedvezmények

Az utazási kedvezményeket a legtöbben ismerik, a MÁV és a VOLÁN járatain a nyugdíjasok 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak évente 16 alkalommal, és 90 százalékos kedvezményt kaphatnak 2-szer egy évben. De lehetőség van a két 50 százalékos kedvezmény összevonására is több 90 százalékos engedmény elérése érdekében.

A fővárosi buszokon, villamosokon nyugdíjas bérletigazolvánnyal utazhatnak az idősek, aminek az ára 250 forint. A havi Budapest-bérlet nyugdíjasoknak pedig 3 330 forint. De legyen szó bármilyen utazási kedvezményről, ezeknek az igénybevételéhez szükség van az "ellátottak utazási utalványának bemutatására." A járatokon a 65. év feletti nyugdíjasok ingyen utazhatnak.

Nyugdíjas kártya

Kevesen tudják, de a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) tagjai egy sorszámozott vonalkóddal ellátott kártyát kaphatnak, amely országszerte számos üzletben, és szolgáltatónál nyújt 5-10 százalékos kedvezményt.

Ezzel a kártyával szeretnénk támogatni a nyugdíjasokat, hogy hatékonyabban tudják elkölteni a pénzüket, ha már a nyugdíjak színvonala alig emelkedik

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Némethné Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke. Várhatóan május végétől a szervezet tagjai (alacsony tagdíj ellenében) ingyen kapják ezt a kártyát, ami egyben tagkártyaként is funkciónál majd. (Jelenleg a kedvezménykártya éves díja 250 forint).

Üdülés

Bár idén már nem lehet jelentkezni, de jövőre érdemes lehet megjegyezni, hogy az Erzsébet-program keretében a nyugdíjasok pályázhatnak kedvezményes üdülési lehetőségekre és kedvezményes fürdőbelépőkre. Bár a helyek hamar elfogynak, megéri próbálkozni ugyanis 5 000 forint önerő befizetése mellett az elő-és az utószezonban pihenhetnek a pályázatok nyertesei. A kedvezményes fürdőbelépő pedig 2 500 forintba kerül és országosan mintegy 80 fürdő igénybevételét biztosítja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De azoknak sem szabad elkeseredni, akik idén lemaradtak és nem jutottak kedvezményes üdülési lehetőségez, ugyanis számos szálláshely kínál ma már külön a nyugdíjasok számára kedvezményes pihenési lehetőséget.

Színház/mozi

Nem szabad elfeledkezni a szórakozásról sem. A Nemzeti Színházba például játszóhelytől és szektortól függetlenül a nyugdíjas-igazolvány felmutatásával 25 százalékos kedvezmény jár. De a mozikba is kedvezményesen mehetnek a nyugdíjasok. A Cinema City hálózatában például Budapesten az 1 620 forintos teljes árú jegy helyett mindössze 1 180 forintot kérnek el a nyugdíjasoktól.

Gyógyfürdő ellátás

A nyugdíjasok országszerte számos fürdőbe válthatnak kedvezményes belépőt. Emellett azonban érdemes lehet kihasználni, hogy néhány fürdőgyógyászati ellátást is kedvezményesen igénybe vehetnek, ugyanis bizonyos ellátások árához tb támogatás jár, ha azt egy szakorvos írja elő. Ide tartozik például:

  • a gyógyvizes gyógymedence,
  • az iszappakolás,
  • az orvosi gyógymasszázs,
  • vagy a víz alatt csoportos gyógytorna.

A gyógyászati ellátásokért fizetendő ár intézményenként változhat, ugyanis a fürdők egyéni árszabást alkalmazhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?