20 °C Budapest
Ez betehet a magyar nyugdíjasoknak: totális összeomlás jön

Ez betehet a magyar nyugdíjasoknak: totális összeomlás jön

Pénzcentrum
2016. május 5. 11:01

Elcsépelt közhely, hogy a nyugdíjrendszer átalakításra szorul, azonban a probléma égetőbb, mint elsőre gondolnánk. Ha megnézzük a népesedési adatokat, azt láthatjuk, hogy néhány éven belül jelentős reformok nélkül összeomlik a nyugdíjrendszer. Tíz év múlva már olyan sok nyugdíjas lesz, amennyit a dolgozók nem tudnak eltartani. Több lehetőség is adódik az átalakításra, azonban minden reformnak lesznek vesztesei.

A nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról sokszor hallani, sőt, még az összeomlás okait is gyakran emlegetik, az időpontját azonban nehéz megjósolni. Ez többek között annak is köszönhető, hogy kisebb átalakítások már régóta folynak, az áttörést hozó reform azonban az elmúlt 25 évben elmaradt.

Mikor lehet vége a rendszernek?

Jelenleg a nyugdíjkorhatár emelése folyik, lépésenként 65 éves korig emelkedik a határ, azonban ez csupán rövidtávon enyhíti a rendszer terheit. Ha megnézzük a 2015-ös, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által összeállított korfát, akkor azt láthatjuk, hogy a közvetlenül visszavonulás előtt álló korosztályok létsztáma arányaiban jelentősen magasabb.

2015-ös korfa, Forrás: KSH

Míg a 60 évesek 164 ezren vannak (ők a Ratkó-gyerekek legnépesebb korcsoportja), addig a 65 és az 55 éves korúak csupán egyaránt 125 ezren vannak, vagyis ez a korosztály több mint negyedével nagyobb népességet képvisel, mint az előtte és az utána jövők. A jelenlegi rendszer ugyan működik, azonban már az idei, alacsony nyugdíjemelés is előszele lehet annak, hogy jelentős átalakítások előtt állunk. Persze ezekre szükség van, azonban azt látni kell, hogy ennek már rövidtávon is lesznek nyertesei és vesztesei egyaránt.

Mikor jöhet az átalakítás?

Ha megnézzük a 2020-as korfát, akkor azt láthatjuk, hogy a Ratkó-gyerekek legnépesebb korcsoportja ekkor éri el a (jelenlegi szabályok szerinti) nyugdíjkorhatárt.

2020-as korfa, Forrás: KSH

Az igazán megdöbbenő azonban a 2025-ös korfa lehet, ennek alapján ugyanis (65 éves nyugdíjba vonulás mellett) már a teljes Ratkó-gyerek generáció nyugdíjas korú lesz.

Ez azt eredményezi, hogy a jelenlegi kifizetési szabályok mellett a nyugdíjrendszer tíz éven belül akár össze is omolhat.

A változtatás egyébként adott, ehhez viszont valószínűleg fájdalmas lépésekre lesz szükség, amit nem biztos, hogy egy adott kormányzat bevállal.

2025-ös korfa, Forrás: KSH

Milyen átalakítási lehetőségek vannak?

  • A leginkább kézenfekvő a nyugdíjkorhatár megemelése. A fenntarthatósághoz azonban olyan mértékű emelésre lenne szükség, ami akár 70 év felé is emelhetné a nyugdíjkorhatárt.
  • A másik lehetőség a nyugdíjak csökkentése. Jelenleg a minimálnyugdíj 28 500 forint, ami olyan alacsony, hogy nem elegendő arra, hogy meg lehessen belőle élni. Ennek mértékét nehezen csökkenthetik, hiszen ez ténylegesen életeket fenyegetne. Az átlagnyugdíj mértéke sem túl magas (111 ezer forint), így elképzelhető egy olyan átalakítás, amely a gazdagabb (átlag feletti) nyugdíjasoktól vesz el.
  • A nyugdíjrendszer magán kézbe adása is orvosolhatja a problémákat, ez azonban olyan horderejű változásokat hozhatna, amelynek rövidtávon sok vesztese lehet, cserébe viszont hosszútávon is fenntartható rendszert eredményezne.

Számtalan lehetőség van még a fentiek mellett is a rendszer átalakítására, a legvalószínűbb azonban, hogy a felsoroltak sajátos egyvelegével történhet meg az átalakítás. A legnagyobb kérdés azonban az, hogy melyik lehetőség mennyire lesz hangsúlyos az reformok során, erre csupán az aktuális kormányzat fog majd választ adni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?