7 °C Budapest
10 éved van a nyugdíjig? Ez a minimum, amit megtehetsz

10 éved van a nyugdíjig? Ez a minimum, amit megtehetsz

Pénzcentrum
2016. február 22. 10:52

Sokan csak az 50-es éveikben kezdenek félretenni a nyugdíjukra, amikor már csak 10 évük van hátra a visszavonulásig. Ilyenkor az okozza a legnagyobb problémát, hogy a megtakarítási időszak jelentősen rövidebb, mint ami alatt felhasználjuk az összespórolt pénzt. Persze javíthatunk a helyzeten, ehhez viszont tudatosan kell felkészülni az időskori évekre. Nem árt megfeledkezni arról, hogy a 60 évesek várható élettartama közel 20 év, vagyis 80 éves korunkig kell beosztani a megtakarított összeget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sokan csak a gyerekek kirepülése után ébrednek rá, hogy még nincs nyugdíj célú megtakarításuk. Emiatt 10-15 évvel a nyugdíjba vonulás előtt kezdenek el takarékoskodni.

Mire elég 10 év megtakarítás?

Ha 10 évvel a nyugdíjba vonulás előtt kezdünk takarékoskodni, akkor azzal szembesülhetünk, hogy jelentős összegeket kell félretennünk azért, hogy értelmezhető nyugdíj-kiegészítésünk lehessen az állami juttatás mellett.

Ha 10 évünk van hátra a nyugdíjba vonulásig, és havi 20 ezer forintot teszünk félre, akkor évi 6 százalékos hozammal 3 millió 933 ezer forintot tudunk összegyűjteni, feltéve, ha államilag támogatott termékkel takarítunk meg, ezután ugyanis 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk. Persze, ha a havi befizetést 50 ezer forintra növeljük, akkor már közel 10 millió forintot gyűjthetünk össze 10 év alatt.

Mire elég ennyi pénz?

Ugyan a közel 4, illetve 10 millió forint jelentős összegnek mondható, azonban ebből kevesebb járulékot kaphatunk, mint amire először gondolnánk. A 2015-ös Demográfiai portré szerint a 60 évesek várható élettartama

  • Nőknél 22 év, míg
  • Férfiaknál 17 év volt 2013-ban.

Ez tehát azt jelenti, hogy a megtakarításunk tartama rövidebb, mint amennyi idő alatt feléljük azt, vagyis közel 80 éves korunkig kell beosztani a 10 év alatt megtakarított összeget.

Emiatt (ha egyenlően szétosztjuk) 19 éves várható élettartammal számolva, az első esetben 18 ezer forinttal egészíthetjük ki a nyugdíjunkat, míg a második esetben havi 45 ezer forintból gazdálkodhatunk havonta.

Ehhez persze hozzájön az állami nyugdíj is. Ez a következő években előre láthatólag még tartja az értékét, azonban hosszabb távon ez akár jelentősen megváltozhat. Lényeges, hogy járadékként felhasználva ez az összeg magasabb, viszont egyelőre nem érhető el minden esetben a megtakarításhoz csatolt termék, amely a járalékot szolgáltatja.

Ezekkel tehetünk félre nyugdíjra

Szinte bármelyik megtakarítást választhatjuk nyugdíj célra, azonban van három olyan termék, amelyet az állam 20 százalékos adójóváírással támogat. A három termék közül megtalálhatjuk a nekünk megfelelő megoldást, ugyanis egy pénztári, egy biztosítás és egy bankszámla típusú termék közül választhatunk.

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) a legrégebbi nyugdíj célú megtakarítás, nagyjából egymillió ilyen megtakarítás van jelenleg Magyarországon. A pénztárak előnye, hogy a pénzünket választható portfólióba fektetik, amellyel nekünk nem kell foglalkozni, a vagyonkezelés a szolgáltató dolga.

A nyugdíjbiztosításoknál csak pár éve jár a 20 százalékos adójóváírás, azonban népszerű termékek. Itt a tanácsadónk segítségével alakíthatunk ki egy eszközalapokból álló portfóliót. A pénz kezelése a mi dolgunk (és felelősségünk), azonban ebben az értékesítő segítségünkre van.

A nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) egy speciális értékpapírszámla. Az ide befizetett összegek után ugyanúgy jár a 20 százalékos jóváírás, mint a másik két terméknél, viszont a vagyonkezelés feladata teljes mértékben ránk hárul. Az ehhez értőknek emiatt jó választás lehet a NYESZ, ráadásul a terméknek jellemzően alacsonyabbak a költségei, mint a két másik nyugdíjmegtakarításnak.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?