16 °C Budapest

10 éved van a nyugdíjig? Ez a minimum, amit megtehetsz

Pénzcentrum
2016. február 22. 10:52

Sokan csak az 50-es éveikben kezdenek félretenni a nyugdíjukra, amikor már csak 10 évük van hátra a visszavonulásig. Ilyenkor az okozza a legnagyobb problémát, hogy a megtakarítási időszak jelentősen rövidebb, mint ami alatt felhasználjuk az összespórolt pénzt. Persze javíthatunk a helyzeten, ehhez viszont tudatosan kell felkészülni az időskori évekre. Nem árt megfeledkezni arról, hogy a 60 évesek várható élettartama közel 20 év, vagyis 80 éves korunkig kell beosztani a megtakarított összeget.

Sokan csak a gyerekek kirepülése után ébrednek rá, hogy még nincs nyugdíj célú megtakarításuk. Emiatt 10-15 évvel a nyugdíjba vonulás előtt kezdenek el takarékoskodni.

Mire elég 10 év megtakarítás?

Ha 10 évvel a nyugdíjba vonulás előtt kezdünk takarékoskodni, akkor azzal szembesülhetünk, hogy jelentős összegeket kell félretennünk azért, hogy értelmezhető nyugdíj-kiegészítésünk lehessen az állami juttatás mellett.

Ha 10 évünk van hátra a nyugdíjba vonulásig, és havi 20 ezer forintot teszünk félre, akkor évi 6 százalékos hozammal 3 millió 933 ezer forintot tudunk összegyűjteni, feltéve, ha államilag támogatott termékkel takarítunk meg, ezután ugyanis 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk. Persze, ha a havi befizetést 50 ezer forintra növeljük, akkor már közel 10 millió forintot gyűjthetünk össze 10 év alatt.

Mire elég ennyi pénz?

Ugyan a közel 4, illetve 10 millió forint jelentős összegnek mondható, azonban ebből kevesebb járulékot kaphatunk, mint amire először gondolnánk. A 2015-ös Demográfiai portré szerint a 60 évesek várható élettartama

  • Nőknél 22 év, míg
  • Férfiaknál 17 év volt 2013-ban.

Ez tehát azt jelenti, hogy a megtakarításunk tartama rövidebb, mint amennyi idő alatt feléljük azt, vagyis közel 80 éves korunkig kell beosztani a 10 év alatt megtakarított összeget.

Emiatt (ha egyenlően szétosztjuk) 19 éves várható élettartammal számolva, az első esetben 18 ezer forinttal egészíthetjük ki a nyugdíjunkat, míg a második esetben havi 45 ezer forintból gazdálkodhatunk havonta.

Ehhez persze hozzájön az állami nyugdíj is. Ez a következő években előre láthatólag még tartja az értékét, azonban hosszabb távon ez akár jelentősen megváltozhat. Lényeges, hogy járadékként felhasználva ez az összeg magasabb, viszont egyelőre nem érhető el minden esetben a megtakarításhoz csatolt termék, amely a járalékot szolgáltatja.

Ezekkel tehetünk félre nyugdíjra

Szinte bármelyik megtakarítást választhatjuk nyugdíj célra, azonban van három olyan termék, amelyet az állam 20 százalékos adójóváírással támogat. A három termék közül megtalálhatjuk a nekünk megfelelő megoldást, ugyanis egy pénztári, egy biztosítás és egy bankszámla típusú termék közül választhatunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) a legrégebbi nyugdíj célú megtakarítás, nagyjából egymillió ilyen megtakarítás van jelenleg Magyarországon. A pénztárak előnye, hogy a pénzünket választható portfólióba fektetik, amellyel nekünk nem kell foglalkozni, a vagyonkezelés a szolgáltató dolga.

A nyugdíjbiztosításoknál csak pár éve jár a 20 százalékos adójóváírás, azonban népszerű termékek. Itt a tanácsadónk segítségével alakíthatunk ki egy eszközalapokból álló portfóliót. A pénz kezelése a mi dolgunk (és felelősségünk), azonban ebben az értékesítő segítségünkre van.

A nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) egy speciális értékpapírszámla. Az ide befizetett összegek után ugyanúgy jár a 20 százalékos jóváírás, mint a másik két terméknél, viszont a vagyonkezelés feladata teljes mértékben ránk hárul. Az ehhez értőknek emiatt jó választás lehet a NYESZ, ráadásul a terméknek jellemzően alacsonyabbak a költségei, mint a két másik nyugdíjmegtakarításnak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm